Ако купуваме една салата от Италия или Гърция или домат на 1,50 лв., това е трето качество. Ако искаме качествената продукция - тя ще е на същите цени като у нас, даже е и по-скъпа, заяви Иван Кабуров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Цените на боба и лещата гонят 10 лева за килограм. Производството им у нас е на минимални равнища, което се отразява допълнително на цените.

"Ние трябва да отчетем, че хранителните стоки се продават в условията на свободен европейски пазар и няма как да въведем ограничителни мерки, които да противоречат на европейското законодателство.

Българският потребител директно понася последствията от движенията на международните пазари", каза икономистът Невена Петрова.

Според нея трябва да бъдат въведени регулации. "От една страна говорим за свободен пазар и конкурентоспособност. Знаем, че животновъдите у нас взимат три пъти по-малко субсидии, отколкото колегите им тези в ЕС", коментира тя.

По думите на Петрова потребителите трябва да бъдат информирани за произхода на продукта и как е бил отгледан. Друг важен въпрос е достъпът до пазара, смята тя, като допълни, че от много години асоциациите на производителите се борят за равнопоставеност на пазара.

"65% от дистрибуционните пазари у нас се държат от търговските вериги. Затова трябва диалог, за да се гарантират българските производители. Земеделските производители имат достатъчно познания, за да достигнат до един краен качествен продукт.

Те не са търговци, логистици. Държавата обаче трябва да следи веригите за монополно положение", коментира тя.

Според Невена Петрова сивият сектор трябва да бъде контролиран и изкупуването на продукция без изплащане на ДДС трябва да бъде прекратено.

"Проблемът е с това, че зеленчукопроизводството е било на заден план, а е а важен сектор, защото се използва голяма част от работната ръка по региони", допълни тя и уточни, че трябва да има политическа воля за изграждането на рамка, която да определи приоритетните сектори през идните години.

Икономистът уточни, че е трудно да се предвиди как ще продължат да се движат цените на зеленчуците, тъй като няма регулации.

Тя даде за пример практики, в които има изискване за сключване на дългосрочни договори за изкупуване на продукция, което дава предвидимост на производителите.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук