Удължава се със 7 месеца валидността на шофьорските книжки, които изтичат до 31 декември 2020 г.

Това означава, че шофьор може да кара без проблеми до 31 юли 2021 г., ако в свидетелство му за правоуправление на МПС пише, че документът важи до 31 декември 2020 г. Мярката бе гласувана окончателно днес в парламента заедно с други промени в закона за извънредното положение.

Нещо повече – книжката ще се признава не само на територията на България, а и в целия Европейски съюз, тъй като удължаването на срока й става съгласно Регламент 2020/698 на ЕП и Съвета от 25 май, с който заради пандемията с COVID-19 се дава право на държавите от съюза да удължават някои удостоверения, свързани с транспорта.

Промяната за допълнителната валидност на шофьорските книжки беше внесена между първо и второ четене. Тя става по различен ред от тази, с която се удължава с 6 месеца срокът на личните карти и международните паспорти, изтичащи до 31 януари 2021 г., което също бе прието днес от парламента.

Изтеклите лични карти и паспортите ще важат основно на територията на България, а ще се признават в другите държави от ЕС, но предимно само за завръщане в родината.