Антикорупционното законодателство в деловодството на парламента е  внесено от Движението за права и свободи. Но понеже опозицията говори по тази тема, законопроектите се отхвърлят и не стигат до пленарна зала. Това заяви пред БЛИЦ председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Къде са внесени тези Закони сега? - попита риторично той, намеквайки за фалшивата активност на Кирил Петков, който се оправдава с партията на Слави Трифонов Има такъв народ. Именно от там бавели антикорупционното законодателство, посочи ги с пръст преди време министър-председателя в оставка.

"Всеки говори каквото му попадне на устата, но антикорупционното законодателство е внесено в деловодството на парламента от ДПС. Когато ние внесем законопроекти по темите, по които те говорят, те ги отхвърлят", изрази възмущението си председателят на Движението Мустафа Карадайъ.

Той е на позиция, че всички кризи имат своето глобално измерение, но за да се стигне до благоприятно стечение за тяхното разрешаване е необходимо обединение.

"Това лицемерие няма да ни доведе до добър изход от кризите, в които се намираме. Да тръгнем с общи усилия за решаването на проблемите. Да застанем срещу предизвикателствата, пред които сме изправени като политици, тяхното решение зависи от нас", убеден е Карадайъ.

Той напомни, че в София се провежда конгреса на Либералния интернационал, който ще очертае как да се преодолеят глобалните кризи, пред които сме изправени.

" Ние като държава продължаваме да закъсняваме, защото? Ние от ДПС казахме да си напишем домашното – Плана за възстановяване и устойчивост, оперативните програми. Да направим Бюджет за 2021 година съобразен с европейските изисквания" - припомня последователните действия на ДПС Мустафа Карадайъ.

Сегашната ситуация показва, че ние отново изоставаме. Според председателя на Движението в средата на 2022 година – нямаме оперативни програми, а Планът за възстановяване и устойчивост е нещо, за което се говори. Това е един мираж.

"От тази гледна точка ние като държава закъсняваме, друг е въпросът, че имаме всичките климатични особености и предпоставки за зелена икономика.

Ние от ДПС заложихме на "Модела за ускорено и догонващо развитие на България", за да сме със средните европейски резултати".

Той отбеляза, че заради конгреса на Либералния интернационал в София е цялата общност, която е в България ще търси различни подходи към решаването на глобалните кризи, пред който сме изправени.

Енергийната и продоволствена криза са залегнали във всички програми на Движението за права и свободи. Карадайъ от 2016 година говори за възстановяване на нормалността в политиката, с основен акцент зелената икономика.

През 2017 изведохме зелената икономика като приоритет - дори ги предложихме за национални. Ние ги назовахме, чист въздух, чиста вода, чисти храни, чиста енергия. Виждаме, че сега това са европейски и световни приоритети. А в края на 2020 година ЕС и ЕП ги въведе като общи - с тези думи председателят на ДПС Мустафа Карадайъ показа, че партията е на прав път в семейството на либералите в Европа и света.