Започнаха консултациите между представители на ДПС и президента Румен Радев във връзка с връчването на мандат за съставяне на правителство в рамките на това Народно събрание. 

„Знаете, че започваме консултации за съставяне на правителство в предизвикателен за нас момент. Вие стоите близо до вашите избиратели, знаете техните тревоги. Знаете също колко е важна отговорността на политическите лидери, на партиите за решенията, които се взимат, за необходимите усилия на институциите да се работи в интерес на всички граждани”, заяви в началото на срещата Румен Радев.

„Политическият опит, който натрупа ДПС, означава и много висока отговорност към избирателите. В кризисни моменти вие винаги сте апелирали за диалог, но България очаква последователни усилия от всички партии в борбата с корупцията. Надявам се, че вашата партия осъзнава високият залог на това предизвикателство и очакванията на всички избиратели.

В такава обстановка започвам консултации за съставяне на правителство в рамките на сегашното НС. Очаквам отговорна работа на НС по много въпроси, касаещи функционирането на държавата най-малко до края на годината.

Актуализацията на бюджета не търпи отлагане. Надявам се партии да влязат в градивен диалог”, каза още държавният глава.  

„Г-н президент, вие сте прав, че наред с множеството кризи, които са в страната, се намираме и в политическа криза, която е естественият край на политиката, основана на лъжата и омразата. Последната коалиция не се основа на база ценности и политики, а на база отрицание. Цялата й дейност беше основана на лъжата. В НС се опитвахме да разобличаваме по различни начини лъжите, които се опитваха да ни внушават от последното управление.

Изходът от политическата криза е предпоставка за намиране на решения и на другите кризи. Тя започна с успешния вот на недоверие към проваленото правителство, което при всички случаи отказваше да има диалог между управляващи и опозиция. В последствие се разбра, че има отказ от диалог и в управляващото мнозинство. По този начин не може да се намери решение на кризите и да се управлява.

Самонарекоха се Промяна и се опитаха да внушат, че нарушаването на Конституцията и законите е нормална практика, ако се извършва от правилните хора.

За да има изход от кризите, чрез диалог трябва да възстановим нормалността в политическия живот, демокрацията и върховенството на закона и държавността", подчерта от своя страна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

В това НС според нас трудно може да се намери онзи диалог, който да възпроизведе ценностно мнозинство, за да има категорично евроатлантическо управление в България. Според нас трябва да се обърнем отново към избирателите", заяви лидерът на ДПС. 

 

БЛИЦ припомня, че в понеделник сутрин премиерът Кирил Петков подаде оставка през куриер. Причината е вотът на недоверие, гласуван през миналата седмица в парламента, по време на който правителството падна. 

Против оставането на кабинета "Петков" гласуваха депутатите на ГЕРБ, ИТН, ДПС и "Възраждане" и така записаха решението си като историческо, след като направиха това правителство първото паднало в новата история на страната чрез подобно гласуване. 

В понеделник президентът пък свика консултации с представителите на ПП, ГЕРБ, БСП, ДПС. Във вторник такива ще се проведат и с останалите парламентарно представени партии - "Възраждане", ИТН и ДБ.

От ПП обаче не се появиха при президента, оправдаха се със заседанието на бюджетната комисия. 

БСП също заявиха, че няма да присъстват на консултациите. 

Реакцията от "Дондуков" 2 не закъсня.

ГЕРБ уважиха поканата на държавния глава. А след срещата заявиха, че ако мандатът отиде при тях, ще го върнат.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!