Надзорният съвет на НОИ ще заседава днес по проекта на бюджет на Държавното обществено осигуряване за 2017 година. В него е заложено осъвременяване на пенсиите с 2,4 процента от 1 юли следващата година, съобщи в края на септември управителят на НОИ Бисер Петков.
БТА припомня, че тогава той допусна възможна промяна, тъй като проектобюджетът не е разглеждан от нито един орган, предстои разглеждането му в Надзорния съвет на НОИ, а след това ще върви по своя път към Народното събрание.

Не се предвижда промяна в размера на максималната пенсия - тя остава 910 лева. За минималната пенсия е заложен ръстът на осъвременяване на всички пенсии - 2,4%.

Законодателят е предвидил осигурителната вноска за фонд "Пенсии" от 2017 да се увеличи с 1% и от настоящите 17,8 на сто да стане 18,8 на сто. Ефектът от това увеличение е заложен в приходната част на бюджета на ДОО и е 200 милиона лева допълнителни приходи, каза управителят на НОИ.

4,3 милиарда лева ще е дeфицитът и той ще се покрие със средства от държавния бюджет. 

Петков каза през юли, че разходите за пенсии ще продължат да нарастват всяка година, като през 2017-та те ще са поне с 300 милиона лв. повече.

НОИ планира от следващата година болничният лист да се представя на работодателя от служителя по електронен път.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ