Българският студент Габриел Стоянов, който загина при нападение с нож в британската столица, получи посмъртна диплома от лондонската община "Бромли“. Той живееше там, предава Нова тв.

Дипломата се нарича "Честване на успеха“ и се дава заради усилията на младежа да се интегрира в британското общество и да започне да следва бизнес науки.

Марияна получи посмъртна диплома за сина си от лондонската община "Бромли“, в която живеят.

21-годишният българин бе погребан с цветя от любимия си английски футболен отбор "Арсенал“. Момчета от фенклуба на тима бяха неотлъчно до неговата майка Марияна Петрова в трудните дни след неговата смърт. В траурната церемония се включи и българският свещеник в Лондон Добромир Димитров, който прочете и съболезнователно писмо от името на българската държава, подписано от посланик Марин Райков.

Габриел бе намушкан с нож на четвърти ноември, докато се прибираше към къщи със свой приятел. За убийството му са арестувани трима ученици на 14, 16 и на 17 години.

Според полицията петте момчета се засичат за около 5 минути в автобус, по време на които е имало скарване. Габриел и приятелят му слизат, а тримата нападатели продължават да се возят още две спирки, след което се връщат при тях и ги нападат. Габриел е бил запален фен на футболния отбор "Арсенал“, но това според майка му няма връзка с неговото убийство. Нападателите са били абсолютно непознати.

Стоянов ще бъде кремиран в Лондон. С половината от тленните му останки ще се засади дърво до любимото му място в британската столица, а с другата половина ще бъде направен същия траурен ритуал и в родния му град Варна. Така той ще има свое място и в България, и в Лондон, на което обичащите го хора могат да си спомнят за него.

На мястото на нападението му на лондонската улица "Бромли роуд“ хора продължават да носят цветя, а семейството му постави 21 балона, на колкото години си отиде момчето от този свят. Майка му подари на всички хора, които й помагат през тези тежки дни, малко ангелче с неговото име.

Тя се зарече да направи всичко по силите си, за да се промени нещо в британското общество и повече да не умират невинни млади хора по този начин. Наскоро две 16-годишни момчета бяха убити с нож в Лондон по едно и също време, а годишно във Великобритания се извършват над 40 хил. престъпления с остри предмети.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук