Първият заместник-председател на комисията по външните работи към Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) Владимир Джабаров коментира в интервю изявлението на българското външно министерство относно изложбата за годишнината от "освобождението на Източна Европа от Съветския съюз", която ще бъде показана в Руския културно-информационен център в София.

Министерството на външните работи на България настоя Русия да не поддържа съмнителната историческа теза, че войната на Съветския съюз срещу нацистка Германия е била освобождение за Европа.

"Надявам се президентът (на България) да каже, че това е недопустимо... А да се обвинява Русия за това, че тя е донесла, както те говорят "окупационен режим", е неморално", подчерта Джабаров.

Сенаторът призовал да се помни, че мирът в Европа е бил донесен именно от Съветския съюз.

По-рано и от руското посолство в София коментираха изявлението на българското външно ведомство.

Междувременно научният ръководител на Руското военноисторическо дружество Михаил Мягков също коментира темата, подчертавайки, че управляващите елити в България се опитвали да забравят историята на Великата отечествена война (както руснаците наричат Втората световна война, б. р.), която освободила страната от нацизма.

"Едва ли България щеше да съществува днес като независима държава, ако не беше освобождението ѝ от профашисткия режим през 1944 г. от Червената армия.

България беше част от фашисткия блок, помагаше на Адолф Хитлер в окупацията на Югославия и Гърция, приемаше на своя територия германски войски и снабдяваше с различни продукти и материали нацистката армия. 

Наистина ли България иска да преразгледа резултата от войната?

Тогава може да се преразгледат и условията на отношението към нея.

Историческата слепота никога не е способствала за нормалното развитие на обществото", открито заплаши Мягков.

Той посочил, че СССР бил оказал голяма помощ за възстановяването на българската икономика, а "жителите на страната рамо до рамо с Червената армия освобождаваха родината си от нацизма, и опитите да се забрави това са предателство".