Превозвачи на национален протест, започнаха автошествия в различни градове на страната. От бранша твърдят, че правителството не иска да преговаря. Хората искат да получат отговори на основните си искания - да отпадне биодобавката от горивата, 50-процентово намаление на акциза на горивата и мораториум върху вдигането на цената на пътните такси и обхвата им. 

От бранша настояват и за оставките на вицепремиера Асен Василев и министрите Николай Събев и Гроздан Караджов. 

Ефективните протестни действия нямат политически мотив, те са с икономическа и социална насоченост и в подкрепа на всички български граждани, заявяват превозвачите. 

„Цената на транспорта за пътници и стоки зависи от действията на държавата. Това, което наблюдаваме е бездействие, безхаберие и явна активна провокация към транспортния бизнес. Липсата на адекватна транспортна политика доведе до увеличаване на цените за крайните потребители, фалит на транспортни компании и загуба на работни места“, се казва в тяхната позиция.
  
Минути след 08:00 ч. на „Цариградско шосе” в София се подреди колона от камиони и автобуси и към 11:00 часа блокираха движението в района на „Врана”.

Очаква се близо 150 камиона и 50 автобуса да се разположат в центъра, около Министерски съвет, и да блокират от бул. „Мария Луиза” до бул. „Г.С.Раковски”. Засега обаче те не се допускат от властите в центъра на София.

Тези, които няма да могат да влязат на протеста, ще направят протестно шествие от „Цариградско шосе” до „Ботевградско”.

„Напрежението продължава да расте. Г-н Събев и г-н Караджов наливат масло в огъня. След вчерашните им изказвания има самоорганизиране на протести в много градове, където такива не бяха обявени. Вълната е тръгнала, протестът ще е мащабен днес”, заяви Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи. Според нея с намаляването на акциза на горивата и премахването на биодобавката, горивата ще поевтинеят с между 40 и 50 стотинки.

Относно тол системата Милтенова каза, че промени в средата на годината, ще доведат много фирми до фалити.

Стотици тежкотоварни автомобили затрудниха движението на част от входно-изходните пътни артерии на Пловдив.

"Настояваме правителството да изпълни трите ни искания, които да действат за период от шест месеца: да отпадне биодобавката от горивата, 50-процентово намаление на акциза на горивата и мораториум върху вдигането на цената на пътните такси и обхвата им". Това каза за БТА Илия Костурски, собственик на транспортна фирма.

"Исканията ни имат социална насоченост, защото непрекъснатото увеличаване на цените на продуктите и на горивата влияят пряко върху всички като потребители", каза Костурски.

По думите му, ако се приложат исканията им, цената на горивата може да падне между 40 и 45 стотинки. Няма да се намалят цените, но ще спрат да се повишават, коментира Костурски.

Транспортният бранш продължава да настоява за оставките на вицепремиерите Асен Василев и Гроздан Караджов, както и на транспортния министър Николай Събев. "Бездействието и безхаберието им са причината да ги искаме", каза Костурски и подчерта, че протестиращите нямат никакви политически искания и амбиции, не искат да пада правителството, "а да си свърши работата".
 
В Бургас над 100 фирми разположиха камиони и автобуси на ул. „Крайезерна”.

Шествието тръгва в 11:00 ч. и се очаква да мине през едни от най-натоварените булеварди.

Стачните действия са подкрепени от Асоциация на българските предприятия за международни превози и пътища (АЕБТРИ), Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт, Българско обединение на шофьорите, Европейски транспортен клъстер, Камара на автомобилните превозвачи в България, Конфедерация на автобусните превозвачи, Национално сдружение на Българските превозвачи и Съюз на международните превозвачи.

От транспортния бранш настояват за премахване на биокомпонента в горивата за шестмесечен период; намаляване на акциза на горивата с 50% за период от шест месеца; мораториум върху разширяването на обхвата и размера на тол таксата, планирано от правителството за юли 2022 г.; осигуряване на необходимите средства за гарантиране на транспортната услуга на българските граждани - субсидии за нерентабилните линии и компенсации за преференциалните пътувания на ученици, пенсионери и другите правоимащи групи в реален размер, защото в момента превозвачите субсидират транспорта, а не държавата субсидира превозвачите; оставки на Николай Събев, Гроздан Караджов и Асен Василев "заради липсата на конструктивен диалог, липсата на експертиза и каквито и да било антикризисни мерки за подкрепа на сектора и българските граждани".

Превозвачите допълват, че винаги са били последователни в исканията си и са готови за диалог с всяко правителство.