Апелативен съд Пловдив остави в ареста бившия вече полицай Атанас Качаков. Припомняме че той беше арестуван заедно с шефа на 3 РУ Самуил Хаджиев, по обвинения за това, че двамата са искали да задигнат около 500 кг канабис от оранжерия в с. Болярци.

В последствие се оказа обаче , че конопът е медицински, използва се за текстилната промишленост и не може да бъде използван като наркотик.

Адвокатът на обвиняемия Стоян Донков настоя пред съда да бъде извикан на разпит бившият шеф на вътрешна сигурност Стефан Банков. Тъй като самият Банков каза в изявление пред БНТ, че е бил притискан да манипулира доказателства срещу шефа на 3 РУ и подчинения му Качаков, както и срещу шефът на полицията в Пловдив Йордан Рогачев.

Адвокат Донков подчерта, че всички доказателства до момента се крепят само на твърдения на Фарук Манаф, който твърди, че е бил отвлечен от полицая Качаков и откаран на стадион Ботев във зала, в която са се гаврили с него в продължение на 2 часа. Усуквали са гениталиите му и са вкарвали предмети в ануса му.

Съпругата на Атанас Качаков

Съдебният експерт обаче, при който Манаф се е освидетелствал, не потвърждава тези му твърдения. Не е имало нито гавра, нито мъчения, е констатацията на софийския експерт. Освен това адвокат Донков за 2-ри път заяви пред БЛИЦ, че Манаф е твърдял, че е бил пребит от бой и целият окървавен, но когато на следващия ден, отива да бъде освидетелстван, той е със същия пуловер, с който е бил предния ден.

По тялото на Манаф има ясни следи от релефа на пуловера, което според наши източници означава, че той е бил блъскан и бит умишлено, за да бъде освидетелстван. В същото време обаче няма следи от изтезания нито на ануса, нито на гениталиите.

Фарук Манаф сменя постоянно показанията си. Един път твърди, че колата , с която е отвлечен е синя, а след това червена. Твърди, че телефонът му е бил взет от Качаков в момента на отвличането. От справките на мобилния оператор става ясно, че телефонът на Манаф стой 40 минути след отвличането в 3 РУ, че нито Манаф е бил отвлечен, нито Качаков е бил с него, заяви адвокат.

Въпреки това съдът посече желанието на полицая да бъде пуснат с по-лека мярка.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ