Тежката зима ще докара дефицит на български мед, което ще вдигне цената му от пролетта, твърди "Монитор". "Причината за очаквания недостиг е високата смъртност - над 50%, при пчелите установена от стопаните им", казва Сребрин Илиев от Националния браншови пчеларски съюз. По думите му заради тежката зима и в други страни от Европа и перспективите за дефицит на мед ще се отвори пазар за внос на евтина продукция от Китай, което от ЕС се стремят да не допуснат.
Според Илиев голяма опасност е силните студове да не докарат и болести в пчелните семейства и броят им до края на март да намалее още повече.

"Ще искаме среща със служебния министър да се обяви криза в сектора. Проблемът не е само в очакваното по-малко производство на мед, а и че критично намалелият брой на пчелите ще създаде проблем в цялото земеделие, защото ще се намалят възможностите за опрашване на растенията, което ще доведе до срив в добивите. Затова е редно държавата да направи анализ и да даде информация за възможностите за внос на пчелни семейства", добави пчеларят.

По думите му търговците на продукти за зимно подхранване на пчелите са го ударили на спекула и са вдигнали силно цените от 1,20 лв. на 3-4 или дори 5 лв./кг.

По думите му тежката зима е нанесла щети и на пчеларите в другите страни на Европа, което ще доведе до засилено търсене на пчели майки. Според Илиев те струват по около 120 лв., а в Европа (Словения и Австрия), откъдето основно купуваме, те са двойно по-големи. "За това искаме МЗХ да направи анализ на пазара и възможностите за внос", каза още Илиев и добави, че вече германците и поляците купуват пчели майки от Украйна.

Междувременно в Плевен зам.-министърът на земеделието и храните проф. д-р Георги Желязков обяви, че с 4,7 млн. лева годишно ще бъдат подпомагани стопаните по Националната програма по пчеларство в периода 2017-2019 г. Той добави, че тя е одобрена от ЕК. Като новост проф. Желязков посочи, че по нея ще се финансира закупуване на техническо оборудване при първичния добив и обработка на пчелния мед. За първи път ще стартира и мярката, свързана с практикуване на подвижно пчеларство.

"У нас се произвеждат близо 11 хил. т мед годишно, близо 7 хил. т се изнасят. Няма друг български продукт, който над 50% да бъде продаван извън страната ни,“ заяви още зам.-министър Желязков.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2017/02/10/deficit-na-med-50-ot-pchelite-ni-izmriaha-prez-zimata.331509