Справедливо е във всяка община да остава част от данъка, а не премиерът да наказва жителите на общините при разпределяне на излишъка. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на представянето на алтернативния бюджет на БСП в зала "Запада", предаде Фокус.

"Обещахме на всички хора в България, че ще направим предложение част от събраните им данъци да остават в общините и да се връщат под формата на инвестиции при тях за всеки един от жителите на общината, за да почувстват и те подобряване на своя живот", каза тя. 

"Затова внасяме предложение за оставане на част от данъка върху доходите на физическите лица - една пета и част от ДДС събран в съответната община да остане на разположение на общината. Т.е. да променим досегашната сгрешена политика, в която се бюджетира със занижени приходи, остава голям излишък и премиерът го разпределя еднолично, където му е удобно. В която община сам прецени. Другите са наказани, съответно и жителите на тези общини са наказани", заяви още Нинова.

Тя припомни предложениятана БСП за преизичсляване на всички пенсии. Нинова изтъкна, че БСП предлага и реформа в здравеопазването.

"В нашето предложение държавните и общински болници не са търговски дружества, както и намаляване на ДДС на лекарствата. Не сме пропуснали и нашата програма и предложения в местните избори да въведем един учебник по един предмет за цялата страна и той да бъде безплатен до 12 клас за всички деца", допълни още лидерът на БСП.

По думите й за да има пари за всичко това, трябва да се развива икономиката. "Затова нашето предложение и за засилена роля на държавата в сектор "Икономика" чрез няколко инвестиционни фонда.