Депутатите одобриха промените в Изборния кодекс (ИК) на второ четене. Накрая обаче се случи неочакван обрат. 

Правната комисия бе отхвърлила предложението на ВМРО – да се разреши на гражданите да решават въпроси от компетентността на Великото Народно събрание. Днес в пленарна зала обаче то бе одобрено. Това стана след обръщане на позицията на ГЕРБ. Хората на Бойко Борисов по време на дебата не обясниха промяната в поведението си. 

По информация на „Флагман“ обаче тя е била резултат от ултиматум на ВМРО. От партията на Красимир Каракачанов заплашили ГЕРБ, че ще оттеглят подкрепата си от проекта за нова конституция и за свикване на Велико Народно събрание.

Промените в правилата за националните референдуми бяха приети през заключителните разпоредби в гласуваните поправки на ИК днес.

По същество всъщност се изменя Законът за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.
С приетите поправки гражданите ще могат да променят дори формата на държавно управление и да превърнат сегашната република с парламентарно управление в монархия или президентска република, примерно. 

Дебат в пленарната зала нямаше. Това изненада вероятно и опозицията, която разбра за обрата в мнението на ГЕРБ по темата едва след гласуването. 

След него Таско Ерменков от БСП успя да поиска само прегласуване, вероятно предполагайки, че е станала грешка. Но дори при втория вот 114 бяха "за", 61 - "против", и 2 - "въздържал се". Така промяната в закона бе одобрена. 

Според закона за референдумите, все пак ще останат някои ограничения. Засега гражданите нямат да могат да променят текстовете в Конституцията, намиращи се в чл. 84, т. 4, 6, 7, 8, 10, 12, 16 и 17, чл. 91, 91а, чл. 103, ал. 2, чл. 130, ал. 3, чл. 132а и чл. 147, ал. 1. 

Референдуми няма да може да има и за размера на данъците, таксите и трудовите и осигурителните плащания и вноски; за държавния бюджет; както и за правилата на вътрешната организация и дейност на Народното събрание.

Премахването на ограничението по отношение въпроси от компетентността на ВНС обаче е революционно, а то вероятно е и необмислено. С това се отваря Кутията на Пандора, което би могло да има фундаментални последици за държавата в недобра посока. 

Иначе, парламентът одобри останалите промени в Изборния кодекс без изненади. Президентът Румен Радев обаче днес анонсира, че ще наложи вето върху възможността да се гласува и с хартиени бюлетини, и с машини. Любопитно е дали ще върне и текстът за референдумите.