Наближава 2 юни - дата на скръб, но и на гордост за всеки българин. Дата на преклонение пред Ботев и загиналите за Свободата на България, признание за саможертвата им в името на Отечеството.

Ден, в който няма българин, който да не сведе глава и да не застине на мястото си, отдавайки почит към героите. И... както се оказва напоследък доста често - поредната дата, която започва да разделя българите - този път заради украинските бежанци.

МНОГО ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ВСИЧКИ УКРАИНЦИ В БЪЛГАРИЯ! 2 юни 12.00 ч. почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. На този ден в цялата страна ще се включат сирени. Сирената ще гръмне около 2 минути. Страната не е нападната, вие сте в безопасност. Не се притеснявайте! Опитайте да носите слушалки или да увеличите звука на телевизора/телефона си.

Това съобщение в една от групите за помощ на украинските бежанци разгоря страстите "за" и "против" сирените на 2 юни, предаде glasnews.bg.

"17-ти май - Ден на Конституцията и национален празник на Кралство Норвегия. По традиция на този ден има топовни салюти във всеки норвежки град от 1836 г.

Тази година бяха отменени в съпричастност и допълнителен стрес към украинците, които са успели да избягат от бомбите и войната! Никой от нас няма да бъде по-малко българин, ако се пропуснат сирените тази година!

Парламента бързо може да реши тази идея!!! Това е най малкото, с което България може да бъде съпричастна!", написа българин под поста. И страстите се разгоряха:

Вие как мислите? Трябва ли да "се отложат" сирените на 2 юни, за да не всяват допълнителна паника сред многобройните украински бежанци, потърсили закрила в страната ни? 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!