Пловдивските собственици на заведения са сериозно обезпокоени за бъдещето на бизнеса си. Вече месец ресторанти, барове и кафенета са затворени, а за разхлабване на противоепидемичните мерки все още не става дума, пише "Марица".

Вече се чуват мнения, че преди Гергьовден може да тръгне и вълна от фалити. Хора от бранша казаха мнението си как се оцелява в условията на извънредно положение.  

Преди налагането на ограниченията имахме повече доставки по домовете, отколкото сега. Така шеф Николай Боруков, собственик на ресторанти „Верди“, „Златна круша“, „Сол и пипер“ и „Porky’s“ в Пловдив, коментира ситуацията около бизнеса си през последния месец.

Ресторантьорът обясни, че в момента единствено „Сол и пипер“ предлага доставка на храна. Причината е, че в близост до заведението има административни сгради, чиито наематели и работници все още работят от офиса и поръчват обяд по телефона.

Опитахме и с „Porky’s“, но се оказа, че с ангажирането на допълнителни хора, които да разнасят храната, разходите стават повече от приходите, уточни Боруков.

По думите му в условия на изолация повечето хора си стоят у дома и предпочитат да експериментират и да си сготвят сами. Част от тях, които са свикнали да поръчват по телефона за офиса, също в момента работят от вкъщи.

Колеги, които казват, че поръчките им вървят в кризата, сигурно имат по трима-четирима служители. При нас работят повече от 50 души и никак не ни е лесно. Нито можем да съкратим, нито да освободим хора.

Има работници, които сами пожелават да напуснат и ние ги разбираме - все пак трябва да хранят семейства, обяснява шеф-готвачът.

Според него ресторантьорският бизнес ще е последният, който ще се завърти отново след кризата - така, както е бил първият, който е понесъл удара на епидемията. „Всички други бизнеси ги затвориха с предупреждение, само нашият трябваше да спре внезапно. В три следобед на фаталния петък 13-и издадоха заповедта, в три и половина вече минаваха на проверки по заведенията“, спомня си Боруков.

Той не се наема да прогнозира кога ще свърши изолацията, но е убеден, че дори да заработят през лятото, заведенията ще отворят с фалстарт, защото точно тогава клиентите ще тръгнат по почивки.

Не са малко заведенията, които изобщо няма да дочакат вдигането на извънредните мерки и ограниченията. Димитър Маринов е собственик на заведение в „Северен“, в непосредствена близост до едно от големите училища в квартала. За него това е единствен бизнес, който е глътнал години усилия и инвестиции. „Буквално за 1 месец фалирах“, споделя 36-годишният пловдивчанин. В заведението той е давал работа на общо 8 човека - всичките е освободил още след първата седмица.

„Усетих накъде отиват нещата, докато гледах какво се случва в Италия и по света“, допълва той.

Димитър разказа, че в края на март е изнесъл и оборудването от заведението си и е освободил помещението. По думите му, за да стартира сега, ще са му нужни отново няколко хиляди лева - за да наеме отново терен, да намери персонал и да разработи самото място. Точно затова и планира да се върне към бизнеса, на който е посветил близо 6 години.

Друг сериозен проблем е, че няма работа за хилядите готвачи, сервитьори и бармани, останали без препитание.

Няколко негови познати и колеги - също в бизнеса, са напът да последват примера му. „В момента голяма част от вече бившите колеги използват дадените депозити за помещенията като наеми за текущия месец с надежда след Великден мерките да бъдат вдигнати“, обясни пред „Марица“ Маринов.

По думите му за мнозина ресторантьори последният ден в бранша може да е 30 април. „От 1 май ще дължат нова вноска за наем, която няма как да дойде, при положение, че секторът е блокиран и никой не работи от 45 дни“.