Цените на жилищата в София са нараснали близо два пъти за период от седем години. Къщите и апартаментите в столицата са поскъпнали с над 97% спрямо 2015 г., показват данни на Националния статистически институт.

Това нарежда София на първо място сред големите градове в страната с над 120 хил. жители в класация за поскъпване на имотите.

Цените на апартаментите ново строителство в София през четвъртото тримесечие на миналата година са с 78,8% по-високи спрямо 2015 г., показват данни на НСИ.

При съществуващите апартаменти поскъпването за същия период е по-голямо - със 108,7%. Така столицата държи първото място по поскъпване на старите жилища. Данните за такъв дълъг период от време показват, че в София има сериозно търсене както на ново строителство, така и на съществуващи къщи и апартаменти.

На второ място сред шестте най-големи града в страната се класира Пловдив, с общо повишение на цените на имотите с 82% за период от седем години. В повечето градове в страната с над 120 хил. жители поскъпването на старите жилища за такъв дълъг период от време е по-голямо от това на новото строителство. Изключение прави Стара Загора.

Повишението на цените на новите апартаменти в Пловдив е с 81,6% спрямо 2015 г. Жилищата в съществуващи сгради в града под тепетата за същия период са поскъпнали с 82,3%. Пловдив е градът с най-малка разлика между движението на цените на новото и старото строителство.

Пловдив е на второ място по поскъпване на къщите и апартаментите за периода от 2015 г. насам.

Топ три на градовете с най-голямо поскъпване на имотите се допълва от Стара Загора. В града цените на жилищата са нараснали със 78,5% за периода. При новото строителство в града поскъпването е с близо 95%. При съществуващите жилища увеличението на цените е по-малко - със 72,9 на сто.

Челната петица на големите градове с най-бързо поскъпващи имоти се допълва от Русе и Варна. Поскъпването на имотите в тези градове е много близко. На четвърто място в общата класация е Русе (+69%), следван от Варна с 65%.

За седем години новите жилища в Русе са поскъпнали с малко над 40 на сто, а старото строителство - с над 74%. Във Варна също има много голяма разлика между поскъпването на новото и старото строителство. Повишението на цените на новите къщи и апартаменти за седем години е с 45,1%, а съществуващите жилища са поскъпнали значително повече - със 77,2%.

При новото строителство движението на цените много зависи от това колко нови сгради излизат на пазара, в кой квартал се намират, както и от типа строителство - дали е луксозен затворен комплекс или по-обикновена кооперация.

Последното шесто място в класацията за поскъпване на имотите в най-големите градове е за Бургас. Цените на жилищните имоти в морския град са нараснали средно с близо 57 на сто спрямо 2015 г., показват данните на НСИ.

Като ситуацията при новите и съществуващите къщи и апартаменти е подобна на тази във Варна, но тук разликата в движението на цените е още по-голяма. При новите апартаменти в Бургас поскъпването е с 25,7%, а при жилищата в съществуващи сгради повишението на цените е доста по-голямо - с над 80%. Разликата в поскъпването на новите и старите жилища е близо 55 на сто.

Общо за страната жилищата за периода са поскъпнали с над 75%, като при движението на цените на новото и старото строителство има преднина за съществуващите жилища. Апартаментите в стари сгради са поскъпнали с 83%, а ръстът на цените на новото строителство е с близо 62%.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук