Пловдивската бизнес фамилия Арабаджиеви спечели един рунд в спора с КПКОНПИ. Пловдивският окръжен съд не уважи искането на комисията за антикорупция и отказа да конфискува имущество за над 6,8 млн. лв. от сина на Ветко Арабаджиев – Вълчо.

Наследникът на хотелиера беше привлечен като обвиняем за пране на пари, когато започна наказателното преследване срещу родителите му Ветко и Маринела през лятото на 2018 г. Тогава бяха извършени претърсвания по хотелите и банковите сейфове на Арабаджиеви. В една от хотелските стаи са открити 984 728 лв., а в банкови касети на името на Арабаджиев-младши – над 5,6 млн. лв.

Тези и други по-дребни суми са обект на искането за конфискация от страна на КПКОНПИ с мотива, че те са придобити незаконно в периода от 2015-а до 2018 г. В хода на делото от разпита на майката на Вълчо – Маринела Арабаджиева, става ясно, че пачките в банковите сейфове са внесени там по нейни указания, но самите пари не са на сина й, съобщава "Марица".

Не е доказано и че откритите над 900 хил. лева в хотелска стая са негови, защото тя е ползвана от търговско дружество, с което той към онзи момент не е имал нищо общо. Така остават 236 760 лв., които, за да бъдат отнети, трябва да се установи значително несъответствие между декларираните от Вълчо Арабаджиев доходи и разходите, които по данни на НСИ човек трябва да е направил за своята издръжка.

Назначената по делото експертиза установява, че във въпросния период от 3 години синът на хотелиера е получил 345 652,90 лв. от трудови правоотношения, 640 000 лв. от заем, майка му също му превеждала пари за издръжка, има и постъпления от от продажба на дялове в търговски дружества. А сумата, необходима за разходите му за живот според националната статистика, е 20 056,17 лв.

„Във връзка с изложеното съдът приема, че не е налице значително несъответствие между имуществото на лицето и неговия нетен доход, доколкото от събраните по делото данни се установява, че в крайна сметка намереното имущество – сумата от 236 760 лв. е в по-малък размер от реализираните за периода доходи от законни източници на средства“, е записано в съдебното решение, с което искът на КПКОНПИ е отхвърлен. Комисията ще трябва да плати и държавната такса по делото от 272 629 лв. Решението подлежи на обжалване пред Апелативния съд в Пловдив.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук