Вече година след предаването ни прокуратурата разследва тези хора за две неща – незаконна банкова дейност с хиляди левове влогове във фалиралата през 2016 г дупнишка пирамида и отдаване на кредити с лихви без право от БНБ. Фалирали, а раздават кредити, коментират завлечените клиенти на „Дупнишка популярна каса”, които пък водят дело да си вземат парите, съобщава Нова телевизия.

Още през април прокуратурата иззе договори на фирмата на Близнакови „Феникс СБ” за кредити срещу лихва от 2 лева на ден, раздавани под логото на кухото дружество „М-Кредит”. Клиенти се оплакаха от агресивни събирачи на дългове. От Българска Народна Банка заявиха, че фирмата не е в списъка с лицензираните за кредитна дейност, но нямало доказателства, че дават повече от допустимите за всеки бизнес заеми.

 В справки за 5 години назад от съдилищата на Дупница, Благоевград и Кюстендил обаче виждаме, че „Феникс СБ” и едноличната фирма на фараона Георги Близнаков, са успели да осъдят стотици свои длъжници за забавени дългове. Само за 2016г делата за връщане на заеми с лихва на „Феникс СБ” надвишават 30, което според практиката по закона за кредитните институции прави дейността им системна. Кюстендилската прокуратура пък отдавна разполага със 109 договора за заем с лихви на същата фирма. Договори иззеха и от благоевградската прокуратура, където също тече разследване.

 И така - до ден днешен – без ясни обвинения и дело в съда. Вместо това идва нова вълна съдебни покани срещу граждани – стари длъжници на Близнакови – всички с борчове от преди две-три години.

„Изтеглих пари от „Популярна каса – Георги Близнаков” и като стана аферата с парите – дето ограбиха на хората, офисите бяха затворени, където аз внасях парите. Вече аз нямаше къде да ги внасям. Мина доста време, идва един документ от друга фирма, които ми искат . Бяха останали 326 лева. От тия 326 лева, идва ми документ, че ми остават 1400 лева”, разказва жена, която е сред многото осъдени да върнат суми двойно и тройно за изтегляне на пари от едноличната фирма на Близнаков, която прехвърля дълга на посестримата „Феникс СБ”.

Подобен е случаят и на мъж, който от 2014-та насам станал три пъти клиент на Близнакови. Оставало му да им погаси вноски, но те влезли в ареста по скандала с дупнишката каса.

Той разказва, че едни и същи хора са му давали парите и трите пъти.

„Някъде около две хиляди и нещо излизат. Осъден съм. Даже и съпругата ми е осъдена”, разказва той. Осъден е, защото не е внесъл около 600 лева.

Оказва се, че законът позволява съдът да решава дела в полза на кредитори, били те и лихвари, казва председателят на Районен съд Дупница Елена Скоклева – съдът издава заповед за изпълнение на всеки, който заяви, че има вземания от някого. Достатъчно е да си плати таксата, а ако длъжникът не е съгласен, може да направи възражение в 14 дневен срок. В този случай кредиторът до месец след това с ново дело следва да докаже, че му се дължат парите. Длъжникът може да се спаси от осъждане, ако договорът с лихварите се обяви от съда за нищожен , съветва независимият юрист Георги Коев.

„Един договор може да бъде нищожен на няколко основания - поради противоречие със закона, поради заобикаляне на закона и поради противоречие на добрите нрави. Това е нещо, което вече почти сме забравили”, казва Коев.

„Ако един договор за кредит за конкретен човек противоречи на клауза на закона… Ако в него има клаузи, които говорят за драстична нееквивалентност на апрестациите.  Нееквивалентност означава да дадеш 500 лева, а да претендираш от съда, длъжникът да бъде осъден на 3800 поради високата лихва. Този договор вече противоречи на добрите нрави. Също е нищожен. Заобикаляне на закона е също – аз не върша нищо незаконно, защото не съм длъжен да се регистрирам. Значи, банките дават кредити и са длъжни да се регистрират, но аз - ЕТ от кварталната бакалия не, банката е длъжна, ама аз не съм длъжен. Значи, заобикалям закона”, обяснява юристът.

Така всеки длъжник на лихвар, може да възрази пред съда и да докаже нищожност на договора си с него, съветва Коев. Ако успее ще върне само толкова, колкото е взел – без лихви и начисления, предвижда законът. И напомняме – лихварството е престъпление.

При опит на екип на Нова да се срещнат със семейство Близнакови, те се намират в офиса си в Благоевград. Вратата обаче веднага е заключена отвътре.