Жители на област Видин и региона масово лъжат при влизането на границата откъде идват, съобщиха от кризисния щаб в крайдунавския град, пише Труд бг.

На спешния телефон, който бе открит преди седмица от Министерството на здравеопазването във връзка с коронавируса, вече се получават сигнали от местни жители, които алармират например за това, че хора, които пристигат от Испания и Италия масово скриват при попълването на анкетните карти кой откъде идва – факт, който е трудно да се установи, ако не се съдейства от страна на пътуващия.

От Видин до Италия и Испания доскоро имаше редовни линии с бусове, които пренасят през сухопътните граници всевъзможни багажи.


Товарите по трудно могат да преминат през строгите митнически контрол по летищата, отколкото с бусове през сухоземните гранични пунктове, където контролът е по-занижен. Сега обаче тези трансфери не функционират поради пълната блокада на Европа.

По един или друг начин обаче при влизането си в страната наши сънародници крият къде пребивават и по този начин нямат задължението да попълван анкетните карти на границата и да бъдат поставени под доброволна карантина.

Досега попълването на анкетните карти беше ангажимент на граничните власти на пунктовете Връшка чука и на „Дунав мост“ 2, но от 18 март те ще се обработват от служители на Регионалната здравна инспекция.

Областният на Видин Момчил Станков апелира чрез медиите към хората да покажат отговорност. От временния областен кризисен щаб обаче са възложили на кметовете на населените места в региона да установяват всички новопристигнали от други страни и да искат от тях да декларират от коя държава идват.

Областният Момчил Станков коментира, че поставянето под карантина не е вкарване в затвора, но ще спомогне за опазване здравето на хората. Засега в района им 87 души под карантина, заради пристигането им от рискови страни.

Междувременно шофьор на тежкотоварен автомобил сигнализира пред местното Радио Видин, че на граничния пункт на „Дунав мост“ 2 не се прилагат никакви противо-епидемични мерки. Христо Христов влязъл на 18-ти март сутринта от Румъния в България през граничното съоръжение при Видин- Калафат.

„Разбрахме, че ще попълваме декларации, в които се описва на кой адрес отиваме, за да може да имаме 14 дни карантина. Обаче се оказа, че на границата служителите си играят на телефоните, дори не ти взимат документите за проверка“, обяснява шофьорът. Водачът попитал защо не му проверяват температурата, на което му отговорили, че нямат термометър.

„В момента има може би 5 000 камиона – идват и от Крайова, идват и от Оршова, това е страшно огнище – има турци, иранци, поляци, унгарци, словаци, чехи, влизат камиони и от Италия- това е един разграден двор.

Сега аз отивам в София, ще разтоварвам на един адрес и ще товаря на две места за Кърджали и ако съм се заразил, ще „запаля“ още 100 човека. Никакъв контрол, никакъв- нито от румънска, нито от българска страна“, възмущава се с основание шофьорът, цитиран от БНР.

Той твърди, че на граничния пункт не е имало служител на здравните власти. А предния ден – 17-ти февруари областният на Видин съобщи, че е разпоредено 24-часово дежурство на здравни инспектори.