В България не е имало никога фашизъм, нито нацизъм, но затова пък комунизмът е заклеймен като по-ужасен от турското робство. Това констатира БСП в протестна декларация от парламентарната трибуна, прочетена от бившия директор на 125-о училище в София Ирена Анастасова, предаде Канал 3.

По тази причина социалистите поискаха отмяна на скандалната учебна програма по история за 10-и клас, станала факт от 15 януари.  Да се направи нова учебна програма с участието наистина на доказани историци, които да са обективни и независими от партии.
 

Ирена Анастасова, БСП, Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

За целта социалистите настояха за създаването на комисия, в която да влязат доказани авторитети, а не никому неизвестни автори, за да изготвят нов вариант на учебника по история за десети клас, който еднакво обективно да отразява историческите събития в новата българска история в годините до Втората световна война, след нея и след 1989 г.

"Особено цинично е отсъствието на фашизъм и управлението с пронацистки характер, заяви Ирена Анастасова.Тя допълни, че от учебника по история за 10-и клас вече ще липсва изучаването на идеологията на нацистите за чистата раса и българското законодателство преди 1944 г., насочено срещу евреите.

В същото време било написано, че българският народ е спасил еврейското население.
"Спасявано от какво? След като ги няма антиевропейските закони, няма окупация на Македония и Беломорска Тракия, няма ги партизаните, няма ги децата-ястребинчета, няма победа на Червената армия над нацизма, възмути се соцдепутатката.
Досега поне в десети клас се е учило за чистата раса и нацизма, напомни педагожката.

"Няма друга държава, която да е стигнала дотам, че да се страхува от участието си в съпротивата срещу фашизма", възкликна Анастасова.
Социалистката беше категорична, че става въпрос за нова идеологизация на българското образование.

"Кой предложи програмата във варианта, представен през септември 2017-а?
Кои са тези корифеи на историческата мисъл, чиито имена да са публично известни? Които представят социалистическия период като по-ужасен от турското робство?, попита депутатката от БСП.

Тя цитира въпросните автори на учебника за 10-и клас, че заявили: "Тази битка водим вече пет години", като изтъкнали подкрепата на лидера на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов, евродепутата Андрей Ковачев и министъра на образованието Красимир Вълчев. 

"Разговаряхме с историци, равноотдалечени от партиите, те са меко казано учудени", добави Анастасова.

Соцдепутатката завърши с цитат от Франклин: "Само лъжата се нуждае от силовата подкрепа на държавната власт, истината отстоява сама себе си".