Здравни инспектори порязаха част от мерките срещу коронавируса в училищата. Една от идеите беше децата да се хранят в класните стаи, за да не се смесват паралелките и да не се създава струпване в школските столове, писа "Телеграф".

Оказа се обаче, че на много места това е невъзможно и инспекторите са въвели забрана учениците да се хранят на същото място, на което преминават часовете им. Така въпреки първоначалната идея за румсървиз до чина, каквато препоръка е записана и в насоките на здравното и просветното министерства, редица школа все пак отвориха столовете и за най-малките.

Проверки

През изминалата седмица обаче не всички училища успяха да се справят с организацията, затова на много места децата си носеха обяд от вкъщи, а храненето се случваше навън.


Междувременно до края на месеца продължават и проверките на Българска агенция по безопасност на храните в детските кухни майки и училищни столови бюфети. По време на инспекциите се следи и за спазването на противоепидемичните мерки от персонала, зает с приготвянето и предлагането на храни в обектите за хранене на територията на училищата.

Храненето обаче далеч не е единствената мярка срещу коронавируса в школата. Друга такава е носенето на маски от учениците в междучасията, по коридорите и общите части, а също и от учителите, които са длъжни да са със защитно предпазно средство дори по време на час.

Маски

Това обаче също доведе до проблеми. Десетки родители се обявиха против децата им да носят маски. В същото време стана ясно, че при нарушения директорите на школата ще бъдат санкционирани финансово. В тази връзка Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119 СОУ излезе със становище.

Според него това създава сериозно напрежение между директори и учители, между директори и родители. „Носенето на маски, според Насоките на МОН и МЗ е задължително! Но нека институциите да не забравят, че това е личен акт и не може да бъде ангажимент на друг. Необходима е според мен спешна, многостранна среща между: МОН, МЗ, РЗИ, Инспекцията по труда, директори на училища“, написа Стаматов във Фейсбук.

На този фон продължават случаите на коронавирус в училищата, като последният заразен е от столичното 107 ОУ „Хан Крум“. Там 4 класа са поставени под карантина поради контакт на учениците с учител, който е дал положителен тест за коронавирус. Целият персонал на учебното заведение ще бъде тестван в понеделник.