Фармацевтичният бос Огнян Донев, част от „Клуба по интереси“ на олигархията, застава пред съда в четвъртък, пише "Монитор".


Магистратите от Софийския апелативен съд ще гледат делото срещу него за укриване на 63 млн. лв. данъци.

Царят на хапчетата явно се е надявал да се уреди с оправдателна присъда, след като успя да пробие долната инстанция, която го оправда в с абсурдния мотив, че не бил длъжен да внесе милионите в хазната, защото нямал „специфични познания“.

За да му подсигури оправдателна присъда, на сцената изгря и шефа на грантаджиите в Темида Калин Калпакчиев, който за малко да се вреди да гледа делото срещу Донев.

В края на януари т.г. системата за случайно разпределение на делата в Апелативен съд - София разпределя делото срещу Огнян Донев по обвинението за укриване на близо 63 млн. лв. данъци на Калин Калпакчиев и Весислава Иванова.

След поредица от медийни публикации, които разкриват опита му да пробие Темида, 2-3 дни по-късно те си правят отвод с мотив „за да не остава никакво съмнение в обективността“.

Следва второ разпределение на делото и то се пада на съдия Виолета Цанкова като докладчик. Тя обаче също си прави отвод и тогава се стига до трето разпределение на делото. Системата го разпределя на I наказателен състав на САС с председател Снежана Душкова, докладчик Карамфила Тодорова и член съдия Иван Стойчев.

Междувременно бизнесменът Цветомир Найденов обвини сайта на подсъдимия Огнян Донев, че е цензурирал думите му. Бившият съдружник на укриващия се в ОАЕ хазартен бос Васил Божков и основен свидетел срещу него съобщи във Фейсбук за недопустимата цензура.

„Това е нагледен пример как се изопачават думите ми! Казах много ясно, че Черепа имаше план как да си прикрие следите, а тези пишат, че съм казал, че Черепа нямал план за прикриване.... аз казвам, че Георги Кадиев му е изписал вежди, тези пишат Властта..... 111 място по свобода на словото, дами и господа“, пише Найденов и прилага публикацията в ClubZ.

Това е поредна медия, която цензурира Найденов заради беглеца Васил Божков. Преди няколко месеца стана ясно, че флагмана на другия подсъдим бос Иво Прокопиев - „Капитал“, както и овладяната от задкулисните кръгове bTV, станала известна като Божков ТВ, са взели интервюта с бизнесмена, които обаче не публикували над 40 дни.