Две неправителствени организации, гравитиращи около подсъдимия бизнесмен Иво Прокопиев, поеха мониторинга над правосъдието в България. 

"Български институт за правни инициативи" и "БТПП" бяха изтеглени уж чрез жребий от слисания правосъден министър Данаил Кирилов.

Въпросните НПО-та често изповядват тезите не само на Прокопиев, който има запори на фирмени дялове и имущество за над 200 млн. лева, но и на банкера-беглец Цветан Василев и укриващия се в Дубай хазартен бос Васил Божков.Последните двама, на които прокуратурата е повдигнала десетки обвинения, със сигурност ще изпият чаша шампанско, след като вече ще могат да дърпат конците при мониторинга на родната правосъдна система. 

Днешната гротеска, която се разигра с участието на правосъдния министър Кирилов, може да доведе до необратими последици за България. 

Още докато беше правосъден министър Христо Иванов имаше нахалството да застава зад негативни оценки в българското правосъдие пред европейските органи. 

След това България бе допълнително очернена от медиите от кръга "Капитал" и жълтата електронна страница на Стоянка Георгиева. Странно защо "БИПИ" и "БТПП" ще продължат да допринасят за негативния имидж на България пред Европейския съюз. 

Явно е необходимо премиерът Бойко Борисов да вземе решителни мерки и да пресече навреме днешния произвол.

В противен случай България може да се озове в негативен списък, от който да търпи негативни последствия за години напред.