Новообразуващ се средиземноморски циклон ще определя динамичното време на Балканите и в Северна Италия, показват данните на синоптиците на Meteo Balkans ("Метео Балканс"). Под негово влияние днес над западните райони от нашия полуостров и над България ще паднат значителни по количества валежи.Силни бури ще се образуват и над Италия. Остава висок рискът от наводнения и кални свлачища по цялото крайбрежие на Адриатическо море и Гърция. В тези райони могат да паднат над 200 л /кв.м метър валеж за 24 часа. Бъдете предпазливи и избягвайте пътувания!

Във времето в нощта срещу четвъртък силни гръмотевични бури се активизираха над Йонийско море, Босна и Херцеговина, Хърватска и Черна гора. До сутринта валежите ще обхванат по-голямата част от Балканския полуостров и Южна Гърция. 

През деня ще е динамично с чести валежи и силна гръмотевична дейност. По-значителни по количества ще паднат над оградените с червен цвят райони. 

Червен код: Ще се образуват силни гръмотевични бури, като някои от тях ще са с голям потенциал. За тези райони рискът от наводнения и кални свлачища е най-висок. Валежите на много места валежите ще са интензивни , а по късно повсеместни и обложни. Не е изключено над Южна Гърция и Италия бурите да са съпроводени от едра градушка и силни пориви на вятъра до 100 км в час. 

Оранжев код: През деня бурите ще са бързо подвижни, придружени от силни пориви на вятъра и от дребна градушка. Валежите във вътрешността на полуострова ще са от есенен тип. Очакваните валежи за целия период ще достигнат до 60-70 л/кв.м. 

Времето у нас 
През следващото денонощие
над страната ще преобладава облачно време. След обяд на много места, главно в Западна България, ще има валежи от дъжд. Ще продължава да духа предимно умерен североизточен вятър. Минималните температури ще бъдат между 7° и 12°, а максималните с малък дневен ход - 12° и 17°. По-значителни ще са валежите над крайните западни и северозападни райони от страната. 

Времето по планините няма да е подходящо за туризъм, очакваме и валежи от сняг. Над планините ще бъде облачно и мъгливо на много места, главно в масивите от западната половина от страната ще има валежи от дъжд, над 2000 метра - от сняг. Максимална температура на височина 1200 метра около 7°, на 2000 метра - около 2°.

Над Черноморието ще бъде облачно. Вятърът от изток ще се усили и ще е предимно североизточен. Максимални температури на въздуха 16°-18°. Температурата на морската вода - 18°-19°. През следващите часове вълнение на морето ще се усилива. Очакваме на северното ни Черноморие да достигне до 5-6 бала.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната