Съсловните организации на лекарите и на специалистите по здравни грижи се разграничиха от протеста на сестрите и особено от действията на петте жени, барикадирали се в бившия Партиен дом. Аргументът им: Поведението им е неприемливо, предава bTV.

„В момент, в който в държавата е обявена грипна епидемия, взимат се мерки срещу коронавируса. Обществото очаква от нас реална защита.

На външната ни граница чакат хиляди мигранти. Това ли е дневният ред на обществото ни – пет човека, които нямат никаква представителност.

Аз работя в огромна болница – „Пирогов“ – там нямат подкрепа“, коментира в предаването „Тази събота“ председателят на столичната лекарска колегия  д-р Асен Меджидиев.

Не може на палатките пред Министерския съвет да пише „Пирогов“ е тук“,  след като там е един рехабилитатор (медицинската сестра Бойка Анастасова), допълни представителят на БЛС.

По думите му протестиращите медицински сестри досега не са потърсили за разговор Лекарския съюз.

„По-добро заплащане, по-добри условия на труд – това са и нашите искания. Не сме спрели да преговаряме за остойностяване на лекарския и сестринския труд, за достойно заплащане на нощния труд.

Това не се постига с катерене по прозорците“, каза още председателят на Столичната лекарска колегия.  

Той е категоричен, че няма разединение между лекарското съсловие и това на медицинските сестри.