За последните няколко месеца близо триста учители са напуснали работните си места в бургаско. От образователната система в Бургас от юни до септември са излезли 284 учители, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в морския град.
Тази тенденция ще се запази, защото бюджетната формула е на пазарен принцип „парите следват ученика”, прогнозира Станка Новакова, секретар на местния Съюз на българските учители.
Съкратените щатове показват, че се държи на количественото съдържание в образованието, а не на качество. Картината сред бургаските училища е пъстра, защото там, където има необходимия брой ученици, се е получило увеличение на работните заплати. На други места, където има под 400 възпитаници, делегираният бюджет едва стига за изплащане на минималната стартова заплата за учителите – 450 лева, обясни още Новакова.
Този коефициент се различава значително от исканата средна брутна заплата за педагози от 650 лева и 350 лева за помощния персонал. Според синдикатите разширеният прием на гимназиите няма да помогне за по-доброто им финансово състояние.
„Проблемът така стана двустранен, защото профилираните училища приеха повече кандидати, както стана в Английската, Немската и Математическа гимназии. За някои училища обаче не останаха деца и се закриха паралелки, съответно с уволнение на учители”, разясни Новакова. /Маринка Шиварова, БЛИЦ