От президентството реагираха, след като стана ясно, че представители на "Продължаваме промяната" (ПП) няма "да успеят" за насрочените днес консултации при президента за съставяне на правителство. Както БЛИЦ писа тяхната среща с държавния глава трябваше да започне в 13:00 часа, но впоследствие стана ясно, че ще бъде отложена. По последна информация причината е, че в момента има заседание на бюджетната комисия. 

"В президентската институция е получено писмо от парламентарната група на „Продължаваме промяната“, с което информират за невъзможност да участват в свиканите от държавния глава консултации за връчване на мандат за съставяне на правителство в съответствие с предварително съгласуваната времева рамка.

Предстои да бъде определен друг ден, в който да се проведе отложената днес среща на президента с представители на парламентарната група. Консултациите на държавния глава с останалите парламентарни групи ще се проведат съгласно обявената вече последователност", посочиха от президентството.  

Междувременно от ПП се опитаха да замажат гафа, който направиха с прецедента, сътворен от тях по-рано днес.

„Днес сутринта от президентството беше изпратена покана за участие в консултациите при Президента Румен Радев относно съставянето на ново правителство в рамките на 47-ото Народно събрание. От „Продължаваме Промяната“ уведомихме с официално писмо от Андрей Гюров Президентството, че днес се провежда извънредно заседание на Комисията по Бюджет и Финанси за приемане на второ четене на актуализацията на държавния бюджет“, съобщават от партията.

ПП допълват, че днес предстои Национален съвет на партията, а утре предстоят консултации с коалиционните ни партньори.

„За вторник е насрочено извънредно заседание на Народното събрание (НС) за приемане на бюджетите на НЗОК и ДОО, което ще осигури навременно изплащане на пенсиите и помощите за бизнесите и работещите семейства. 

В тази връзка очакваме нова дата от г-н Радев и неговата администрация, която да е след извънредното заседание на НС във вторник и след очакваното разглеждане на измененията и допълненията  в Закона за държавния бюджет в сряда“, допълват от ПП.

Малко, след като стана ясно по-рано днес, че оставката на кабинета "Петков" официално е внесена в парламента, от президентската институция съобщиха, че държавният глава Румен Радев започва консултации с представители на парламентарните групи от 47-ото Народно събрание за връчване на мандат за съставяне на ново правителство в рамките на настоящия парламент. 

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС е следващата, с която Радев ще проведе консултации по-късно през деня. 

За днес са предвидени срещи и с БСП, и с ДПС. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!