Екскурзията до Египет поскъпна с 300 лева от 2020 г. досега. Ако в пандемичната година цените на пакетите до екзотичната страна са започвали от 1200 лева на човек и беше сравнително евтина дестинация, в момента пакетите започват от 1500 лева. Това заяви Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), цитиран от „Телеграф“.

Основната причина за ръста на цените на пакетите е поскъпването на самолетния превоз. През последната година и половина цените на полетите са скочили средно с 30 на сто заради поскъпването на енергийните ресурси.

Освен при самолетните билети има драстично увеличение и при горивните такси на авиокомпаниите. Те се заплащат от туристите в рамките на две седмици преди заминаването и не се включват в пакетите, тъй като са плаваща компонента. Ако преди тези суми са били в рамките на 5-10 евро, в момента в повечето от случаите надхвърлят 50 евро на човек, което е сериозна сума, обясни Горанова.

Тя посочи, че докато при редовните полети има достатъчно места, чартърните са с ограничен брой. Това също води до повишение на цените на полетите заради засиления интерес към пътуванията.

Увеличение

Според данни на туроператорите, които са членове на асоциацията, има бум на желаещите да пътуват, като ръстът е 15% спрямо годините преди пандемията. Една от причините е, че отпаднаха ограниченията, въведени заради пандемията, и след отпадането им хората започнаха да пътуват. Много от българите са успели да спестят пари заради наложените ограничения и предпочитат да ги харчат за ваканции, вместо да ги загубят заради инфлацията.

Друга причина за ръста на интереса към пътувания с туроператор е и по-голямата сигурност.

Сигурност

Ако преди пандемията масово туристите сами си организираха ваканциите, като си резервираха хотел и полет, сега предпочитат всичко да минава през агенция или туроператор. Причината е, че при резервация и плащане на хотел при отмяна на полета например възстановяването на парите за нощувките е под въпрос. При сключен договор с туроператор и при неосъществяване на полет и съответно нереализирана ваканция туристът получава обратно всичко платено.

Горанова коментира, че няма съществени промени в предпочитаните от българи дестинации за почивка. Сред най-желаните са Египет, Дубай, а към Турция има лек спад на интереса заради по-високите цени в южната ни съседка. Прави впечатление, че се завръщат някои от позабравените дестинации като Тунис и Мароко. Също расте броят на българите, които резервират почивка в Черна гора.

Лято 2023: Почивката на морето със стотачка нагоре

Със 100 - 150 лева повече ще платите за почивка на родното крайбрежие през това лято спрямо миналото, сочи справка. Например в курорта Албена това лято офертата за тризвезден хотел на първа линия 7 нощувки за семейство с едно дете със закуска и вечеря е на цена 832 лева. Това е при ранно записване - през януари за ваканция през август. Същият хотел, отново със запазени места с ранна резервация миналото лято е струвал 714 лева. Това увеличение с над 100 лева е за една година. Хотелите в курорта предлагат и възможност на гостите си да плащат не само с пари, но и с биткойн.

Разликата в цените на офертите стигна 50%

До 50% стига разликата в цените на офертите за почивки, които предлагат различни туроператори. Така например за четиризвезден хотел на гръцкия остров Корфу има предложения за 5-дневна ваканция за 1016 лева за двама възрастни с дете за периода в края на септември. При друг туроператор пък цената скача на 1453 лева за същия хотел и период, показа проверка.

Обичайно цените на различните туроператори за едно и също място в една дестинация са в рамките на стотина лева. Например за ваканция в Урануполи, Гърция, в пика на лятото офертите започват от 1500-1600 лева за двама възрастни с дете. В сумата са включени нощувки, закуски и вечери. Разликите в офертите за това място и този период на туроператорите са в рамките на 30-70 лева.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук