Вече 240 пациенти са настанени в COVID отделенията на МБАЛ - Шумен. От тях 221 са с потвърдена коронавирусна инфекция, а на 19 се очакват резултатите от тестовете им. Това съобщи д-р Йорданка Маринова - ръководител на направление "Медицинска дейност" в лечебното заведение.

"МБАЛ - Шумен продължава да е най-натоварената болница в страната, лекуваща пациенти с COVID-19. Те заемат половината от разкритите легла в лечебното заведение.

Тази сутрин минахме критичната бройка на 200 доказани с коронавирусна инфекция пациенти. Персоналът е изключително натоварен, ситуацията остава критична", отбеляза д-р Маринова.

Заразени с коронавирус мъже на 58 и 74 години, и жена на 81 години, с придружаващи заболявания, са починали снощи в МБАЛ - Шумен.

От 2 до 8 ноември, битката с болестта са загубили 22-ма пациенти, настанени в COVID отделенията на лечебното заведение, допълни д-р Маринова.

Тя припомни, че заради недостига на легла в МБАЛ - Шумен, с помощта на Националния координационен център за COVID-19, към други лечебни заведения на 9 ноември бяха насочени петима пациенти.

Новодиагностицирани с COVID-19 през изминалото денонощие в Шуменско са 95 души, от които 58 са жители на областния град, съобщиха от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/.

Случаите на регистрирани положителни проби за COVID-19 в Единния информационен портал за областта достигнаха 1979, а карантинираните - 1156 души, допълват от РЗИ.