Магдалена Гигова е дългогодишен журналист и неспасяем пътешественик. Написала е четири книги и е издала още шест в съавторство. В момента е водеща на предаването “Покана за пътуване” по програма “Христо Ботев” на БНР -  всяка неделя от 18 до 19 часа. Публикува пътеписи на собствения си сайт www.dromomania.bg.

От рубриката “Време за пътуване” на вестник “Над 55” ще научавате как да пътувате най-евтино, най-безопасно и на най-интересните места по света и у нас.

Романтиката гъделичка любопитството с пещерните хотели

Повечето от тях навремето са били къщи, днес предлагат всички удобства с типичен скален уют.  Винената колекция на хотела отлежава под земята, а от прозорчето, изсечено в канарите, можеш да видиш лозовите масиви, където събира слънце гроздето.

Скалите са образувани от лава при изригването на вулкани преди милиони години, ерозията ги е дооформила.  Образувалите се кухини са се оказали идеални за жилища.  А понеже скалите не са много твърди, хората лесно са успявали да ги разширят и издълбаят нови.  Един от хотелите, разположен в скалите на Кападокия, е съставен от 30 пещерни стаи, датиращи от 5-и и 6-и век, и една гръцка вила от 19-и. На друг дори рецепцията му е вкопана в скалите. В СПА центровете предлагат ритуали и терапии от цял свят, но как да пропуснете класическия турски хамам? 

При това в пещера. Хамамът не е просто чистота на тялото, а празник на чувствата. Приятна топлина, влага, пяна, аромати, масаж...  Колкото и да го наричат турска баня, всъщност хамамът води началото си от римските терми, но се е оформил при арабските халифати.

Думата на иврит означава “разпространяваща се топлина”.  Турската баня е ритуал, церемония на чистотата на духа и тялото. Тя е разделена на три помещения. Първото се нарича “джамекян” и е нещо като съблекалня. Тук се слага т.нар. “пищимал” - превръзка около слабините, взима се натурален сапун от чист зехтин и чашка мед, с които под душа се отмива прахът на всекидневието. Следва преминаването в “харарет” - парната баня, където се прави предварителният масаж със сапун.

Интензивната топлина отваря порите и дълбоко прониква в мускулатурата. С помощта на ръкавица от козя вълна телякът смъква мъртвите клетки (а понякога и доста живо).

Така съединителните тъкани се насищат с кръв.  Процедурата преминава с чести обливания с топла вода. Така порите се отварят още повече и се подобрява дишането на кожата. След свирепия пилинг тя става гладка и еластична.  Следващият масаж е отново със сапунена пяна, редуван с водни процедури, които са преход към последното  помещение “согуклюк” - място за почивка,  кротко полягане,  охлаждане след изпотяването и чаша чай за възстановяване на водния баланс.Обстановката в хамамите е разкошна още от времето, когато пророкът Мохамед е прогласил “Чистотата е половин вяра”.  Той също е бил убеден, че топлината на хамама увеличава плодовитостта, а оттам и количеството последователи на исляма.

В Ориента турската баня винаги се е смятала за източник на истинска наслада. Може би причината е в поносимо  високата температура, която се колебае между 35 и 55 градуса, за разлика от сауната.  

В Турция никога няма да срещнете смесен хамам.  Дори и в петзвездните хотели се редуват мъжкото и женското посещаване или просто имат два. Градските турски бани пък определят четно-нечетно число за двата пола.  

За турските жени ходенето на хамам е специален ритуал, част от обществения живот, място, където да поклюкарстват на спокойствие, да обсъдят новините, да се срещнат с приятелки. Всеки съпруг е длъжен да пусне жена си на баня. 

А за нея това е вид празник - облича най-хубавите си дрехи, приготвя сладкиши. В хамама дамите пият кафе, разкрасяват се и понякога изкарват цял ден сред ароматни облаци пара и сплетни.  Вековният опит доказва, че след отваряне на порите и детоксикация организмът е най-податлив на всякакви подмладяващи и дерматологични процедури.

Магдалена ГИГОВА
/вестник "Над 55"/