Магдалена Гигова е дългогодишен журналист и неспасяем пътешественик. Написала е четири книги и е издала още шест в съавторство. В момента е водеща на предаването “Покана за пътуване” по програма “Христо Ботев” на БНР -  всяка неделя от 18 до 19 часа. Публикува пътеписи на собствения си сайт www.dromomania.bg.

От рубриката “Време за пътуване” на вестник “Над 55” ще научавате как да пътувате най-евтино, най-безопасно и на най-интересните места по света и у нас.

Кападокия! Само там можете да преживеете приключението и кефа, наречени СПА в пещера! При това терапевтът далеч не е неандерталец. И защо да няма, след като петзвездните хотели също са в пещера. Няма друго място по света, където зъберите да разказват приказки както в Страната на хубавите коне (това означава името Кападокия на старогръцки).Наричат каменните грамади Комините на феите, а най-хубавите хотели са вкопани в скалите. Към името си всеки от тях е добавил думата “пещерен”. Защото наистина си е така. 

Можете да докоснете грапавите каменни стени на стаите си, без да се лишавате от всички удобства на цивилизацията, вкл. безжичен интернет. Кападокия е и мястото, където в Турция от векове гледат лозя и правят вино.  Еликсирът има далеч по-различен вкус, след като е отлежавал в подземна изба и се пие в ресторант,  чиито дивани са изсечени от камък в канарата.

Закуската пък е под открито небе в градината под пъстри тенти, докато околните скални къщи надничат в кафето ви. Хапването, както навсякъде в Турция, е опасно вкусно, но то не е най-важното, което да ви задържи в Кападокия. 

Тук може да бродите с дни и да не видите две еднакви природни чудесии, да влезете в две еднакви раннохристиянски църкви, да видите две еднакви писани паници при грънчарите, които усвояват занаята поне пет поколения назад. Да не говорим за подземните градове и манастири, из чиито коридори може да бродите с часове 
и да се чудите как плъзгащи се камъни се превръщат в умели капани или неразбиваеми врати.

Как някогашните християни са се криели от враговете си, но са успявали да си изградят приличен бит с хамбари, изби, кладенци, отдушници и бани.

Кападокия е историческа област в Мала Азия, разпростряна предимно в  провинция Невшехир. Тя има уникално историческо и културно наследство. Днес те са завладяващи природни скални образувания, сякаш обитавани от призраци. В националния парк Гьореме можете да се дивите на изумителните манастири, църкви и къщи, издялани в меките скали преди стотици години.Приличащи на японски вишни сакура дървета се оказват “овошки на желанията” - всеки връзва книжка или парцалче на клоните им и си намисля нещо, което със сигурност ще се сбъдне. Съседното дръвче пък синее неистово от стъклени очи против уроки. Даваш една лира и закачаш “божествен поглед” от свое име.

Магия наднича дори от обикновени неща като писаните глинени паници

Когато ги нагрееш на слънчева светлина и загасиш лампата, те светят с подобни на фосфоресциращи шарки.  Да отидеш до Кападокия и да не полетиш с балон е углавно престъпление. Въздухоплавателните средства от надуваем тип в цялата околност са общо 150 и към пет часа сутринта трафикът в небето е доста по-оживен от този на земята.  Цената на един полет е между 150 и 200 евро, но си струва всеки цент.

Освен това трябва да станете най-късно в 4,30, защото посрещането на изгрева е част от атракцията.  Първите слънчеви лъчи близват причудливите скални образувания, известни по цял свят като “комините на феите”, разноцветните балони се реят над тях, а всеки кадър е като пощенска картичка.

Имената на градчетата долу се търкалят в устата като турски сладкиш - Чавушин, Гьореме, Юргюп, Ортахисар, Учхисар, Аванос и Невшехир. Пилотите на балоните ту бръснат с дъното на коша скалистите зъбери, ту издигат леталото на 1000 метра височина. От там манастирите и църквите в скалите предизвикват още повече преклонение. Подземните градове понякога са на осем етажа надолу. 

Магдалена ГИГОВА
/вестник "Над 55"/