Хляб, с цена равна на производствената себейстойност, ще си купуват от ноември над 5 000 социално слаби пенсионери от областта, каза за БЛИЦ, губернаторката на Хасково, Райна Йовчева, съобщи кореспондентът на Агенция БЛИЦ в града.
Днес за втори път тя се срещна и разговаря с хлебопроизводителите и с представители на пенсионерските дружества. Уточнено беше, че право на евтин хляб ще имат онези пенсионери, които са вкарани в програмата за социални помощи за отопление през този сезон.
Хлябът ще се доставя на място по селата и по кварталите по предварително направени и одобрени списъци.
Отделно, по същото време, се събраха представители на Федерацията на потребителите в Хасково и изпратиха декларация адресирана до министър председателя Сергей Станишев, до министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов, до министъра на здравеопазването д-р Евгений Желев, до евродепутатката Маруся Любчева, както и до губернаторката и кмета на Хасково. В декларацията се настоява да се спре производството на хляб от хасковска фирма, която пече самуните в зоната за вторични суровини. Наскоро в един от нейните хлябове беше намерено голямо количество живак, но нещата се потулиха.
Към декларацията е прикрепена подписка с 1 300 души против фирмите за производство на хляб “Дани”, която от пет години произвежда нерегламенитиран и некачествен хляб, и фирма “Емил Николов”, която се проверява от прокуратурата по същите причини.
Ако до 7 дни не получим отговор, заяви шефът на федерацията на потребителите, Емил Георгиев, ще вземем драстични мерки – ще блокираме движението за Пловдив на Е-80 и това между Хасково и Кърджали. /Тодорка Николова, БЛИЦ