Попълнете търсена ключова дума или фраза

Петър Витанов към кандидата за комисар по транспорта: Как ще се борите със смъртността по пътищата?

https://blitz.bg/politika/petr-vitanov-km-kandidata-za-komisar-po-transporta-kak-shche-se-borite-ss-smrtnostta-po-ptishchata_news709462.html Blitz.bg София, България 15 Ноем. 2019, 12:13 316 прочита 0 коментара
„Пътната безопасност е един от най-сериозните проблеми в транспортния сектор в ЕС. Все още има редица държави, в които броят на смъртните случаи по пътищата е много висок и не намалява.

Как ще се справите с този сериозен проблем?“ попита ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов кандидата за комисар по транспорта Адина Валеан.

Г-жа Валеан бе изслушана, след като предходното предложение за комисар от Румъния Рована Плъмб бе отхвърлено от Правната комисия на ЕП.
Тя подчера, че е разработена стратегия за нулев процент на смъртни случаи до 2050 г. и за намаляване на сериозните физически наранявания до 2030 година.

Според нея, няколко са областите, които изискават намеса, за да се увеличи пътната безопасност: инфраструктура, поведение на шофиращите, състояние на превозните средства. Освен това, модернизиране чрез интелигентни пътни системи.

Витанов подчерта въвежданите от различни европейски градове входни такси и забрани за движение, включително т.н. дизелови забрани и голямото им влияние както върху превозвачите, така и върху собствениците на леки автомобили.

На въпрос какви мерки се предлагат за справяне с настоящата ситуация при липсата на хармонизирана рамка на правилата за достъп до градска среда на пътни превозни средства на равнище ЕС, г-жа Валеан изведе на преден план необходимостта от интегриран подход за решаване на основните проблеми в градовете - качеството на въздуха, задръстванията.

Тя добави и  значението от въвеждаето на нови видове мобилност, споделените превозни средства, електронната мобилност.
 
 
 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам