В разгара на лятото Благоевград, когато традиционно градът вреше и кипеше от живот, днес е тъжно. Затворени магазини, облепени с транспаранти "Дава се под наем", "Ликвидация", "Финална разпродажба" се виждат навсякъде, пише struma.com.

Кафенета трудно привличат клиенти, хората се оплакват от безработица, а бизнеси фалират, подпомогнати и от кризата "Covid-19".

По централната улица „Тодор Александров“ десетки са магазините, които се дават под наем или такива, които са пуснали табелки “Ликвидация“ или „Намаление“.

Един от най-известните магазини “Silvian Heach“ от няколко дни  е пуснал цялата стока на ликвидация, което предлога, че вероятно ще затвори. Дългогодишният магазин на „Art fashion“ за портфейли, чанти, колани и куфари вече е изпразнен и обявен под наем, а другият магазин “Kris Max” също е на път да освободи помещението. Наскоро новооткритият магазин „Pause” също е пуснал частично намаление.

Търговците се оплакват, че работа няма. Потокът от клиенти силно е намалял, както и  покупателната способност на благоевградчани. "Идват гледат, поглеждат цените и си тръгват. 10 лева за блуза им се вижда вече много, явно е, че много хора не са работили в месеците на пандемията и едва свързват двата края, коментира пред медията Росица И.,търговка на централната улица.

С месеци, редица магазини, с надпис „Дава се под наем“ стоят празни, а нови наематели няма. Бизнесът с търговията върви стремглаво надолу, кризата е изключително тежка, като търговците се опитват всячески да я избегнат, пускайки стоките си дори на 70% намаление, само, за да изкарат някои лев.

И тази тенденция не е само в централна градска част, тя е в целия град. Според нашия репортер затворилите магазини в града са над 50.