Армията предприе ударна акция за попълване на оределите си редици, обявявайки паралелно доста конкурси за попълване на незаети места, пише "Монитор".

Сред тях е този за приемане на военна служба на 25 лекари, който е обявен от МО, съобщиха от Военното окръжие в Шумен.

Конкурсът е за приемане на военна служба на лица, завършили граждански, средни или висши училища в страната и в чужбина, а вакантни са общо 25 офицерски длъжности за лекари във военните формирования от Военномедицинската академия в София, Варна, Сливен, Пловдив и Плевен.

Изненада! Ще възстановяват Строителните войски в България

Докторите, които решат да сложат офицерски звездички на раменете си трябва да са на възраст до 40 години да имат образование, съответстващо на изискванията на длъжността - да са лекари, да са годни за военна служба и в частност да нямат друго гражданство.

Допълнително предизвикателство за бъдещите войскови лекари е да покрият нормативите за физическа годност, определени с акт на министъра на отбраната.

Обикновено това са лицеви опори, коремни преси, бягане "совалка" 10 по 10 метра, крос на 1000 метра, бягане на 5 километра, плуване и плуване под вода.

Кандидатите могат да подават документи във военните окръжия до 31 януари.

Заради нуждата от лекари в армията през 2017 година започна обучение във висшите медицински училища у нас на студенти по две нови специалности - военен лекар и военна медицинска сестра.

Въпреки кампанията „Бъди войник“ и факта, че през 2019 година за пръв път постъпилите на служба в оределите армейски редици са били с около 400 повече от напусналите, войската все още се нуждае от спешни попълнения.

Така със заповед на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов миналата седмица е даден старт и на конкурс за набиране на 38 военнослужещи в Съвместното командване на специалните операции (СКСО) в Пловдив.

Обявени бяха вакантни позиции за „оператор - сапьор“, „оператор – санитар“, „оператор - радиотелеграфист“, „младши шофьор“, „шофьор – химик“ и други.

За някои от длъжностите е необходимо кандидатите да притежават авиомедицинска годност за изпълнение на парашутни скокове.

Минималното изискване за всички кандидати пък е да имат завършено поне средно образование. Конкурсът, който ще се проведе на 26 и 27 март включва изпит по физическа подготовка, както и изпит-тест за обща култура от 100 въпроса и събеседване с кандидата.