"Наскоро научих, че от кандидатстването до одобрението на един проект минават цели 11 месеца. Ужасих се! Това е прекомерна загуба на време, сили и средства", възкликна в Ловеч Меглена Плугчиева. Вицепремиерът и министър по европейските фондове бе на работно повещение с екип експерти от ОП "Регионално развитие" /ОПРР/, ОП "Околна среда" и Предприсъединителна програма ИСПА в 50-хилядния град, предаде кореспондентът на БЛИЦ.
Тя навести ремонтиран по ОПРР пътен участък между разклона за Абланица и с. Българене, запозна се заедно с депутатите социалисти Янаки Стоилов и Донка Михайлова как местната общинска администрация усвоява еврофондовете и с реконструкцията на СОУ "Кл. Охридски" по ОПРР, и нагледа новостроящата се пречиствателна станция, северно от Ловеч.
Според Плугчиева предстои рязко увеличаване на контрола от ЕС по изпълнението на проектите с европари. Тя поиска неправителствени организации да бъдат канени като партньори и наблюдатели при изпълнението на инициативи с евросредства, за да има максимална прозрачност и гаранция, че не стават злоупотреби или че едни фирми имат привилегии, а други - не.
Вицепремиерът предложи да се търси по ОП "Човешки ресурси" допълнително финансиране в помощ на социални домове за възрастни хора и деца с увреждания и подара на ловешкия кмет Минчо Казанджиев идеята да събере работно бизнесмени и негови експерти по ОП "Конкурентноспособност с цел умножаване на инвестициите в общината.
"Взискателността към България расте. Трябва да се знае, че Европейският съюз расте ще спира всеки проект и при най-малкото съмнение, като ще има и санкция за държавата и бенефициентите заради това", каза още Плугчиева, която добави, че на следващо заседание правителството ще разгледа промяна на ограничителните ставки по предварителните плащания.
Гергана Димитрова, БЛИЦ