За служебното правителство и за неговата ефективност се съди по едно нещо. Дали е успяло в своя мандат да организира честни, свободни и демократични избори. Предизвикателството не е малко, заради промените в ИК в 45-ото народно събрание. Те поставят служебното правителство в трудна ситуация, защото до изборите остават 60 дни. 

Това каза политологът Слави Василев, коментирайки началото на управлението на служебния кабинет на Радев. 

А тепърва трябва да се решават въпросите с машините, софтуера и така нататък, добави той.

"В контекста на сблъсъка, който тлее между Борисов и Радев, това е следващата стъпка, в която Радев разполага с изпълнителната власт в ръцете си. Имайки предвид заявката, че мутрите трябва да си отидат от властта, ще се положат усилия, за да извадят колкото се може повече неща. Елемент на качествено управление с елемент на изчегъртване, ако има какво да се изчегъртва", коментира на свой ред Ганев. 

За подобен тип изчегъртване, два месеца едва ли са достатъчно време за постигането на някакви резултати, изрази мнение Василев

"Няма никакво съмнение. ГЕРБ влизат в една роля, която ще е по удобна за тях, в която не носят отговорност за управлението. Властта винаги хаби. Най-добрият резултат, който те имаха беше след първия кабинет на Радев. Да говорим категорично, че това е различна ситуация за ГРБ и те ще пострадат, не е вярно. Всичко ще зависи какво ще направи ГЕРБ през идните два месеца", каза на свой ред Ганев. 

"Не можем да предвиди как ще реагират избирателите. Но ако президентът наистина е натрупал опитът, който има, според мен, отстъплението на ГЕРБ от сцената с назначаването на служебния кабинет, е началото на един път, който няма да доведе отново Борисов на власт, а ще позволи на силите на опозицията да се консолидират", прогнозира Василев.