"Винаги има шанс, докато не са изгорил всички мостове. Българските политици като видят много хора на едно място и искат да кажат нещо, а след избори най-важното нещо е да запазиш мълчание", заяви политологът Любомир Стефанов в студиото на "Денят ON AIR".

Според политическия ПР Нидал Алгафари политиците са се наиграли с огъня и са стигнали до заключението, че българският народ не желае да даде властта на една политическа партия, а иска коалиция. По думите му Бойко Борисов е постъпил мъдро като се е оттеглил.

"Българските граждани не искат точно коалиция, но те искат да се решават проблеми. Като чухме предизборните платформи на партиите, те говорят за едни и същи неща, но в нюансите категорично има разлика. Мнозинството български граждани, които не гласуваха на тези избори, тях никой не ги брои за нищо", посочи Стефанов.

Алгафари допълни, че явно не искат да гласуват и не им е интересно, затова на тях не можем да се сърдим. Също така мнението му е, че тези, които са имали позиция, са отишли до урните и трябва да слушаме тях, а накрая ще отидем на вариант, в който всичко ще зависи от "Продължаваме промяната", които ще трябва да решат дали да вземат позицията на Изтока или на Запада.

Стефанов смята, че всички партии съвкупно са виновни за положението на страната и не бива да се обвинява само една партия.

"Лидерите водят и те задават посоката, хубаво е да слушат хората. Може би една част ще излязат да ги изметат, но не без основание. Ами ако излязат по-голяма част да кажат: "Добре го направихте", попита той.

"Ако хората видят, че те са се обединили и подобряват живота ни ще приемат всякакви коалиции, колкото и странни да бъдат", коментира Алгафари и добави, че след като сме избрали НАТО и ЕС, трябва да вървим по този път, или да излязат и ясно да кажат, че сме с Русия.

На въпроса дали президентът е направил грешка, като не е подписал декларацията за влизане на Украйна в НАТО, той отговори, че сме парламентарна република и такава позиция трябва да я вземе НС, а не президентът.

"Ако приемем Украйна в НАТО, отиваме всички на война, което избягваме от 6 месеца с мъки", смята Стефанов.

"Алгафари сподели, че или ще се състави правителство още с първия мандат, или няма да има и ще отидем отново на избори.

"Държавническото мислене минава през поемане на отговорност. Това, което Асен Василев повтаря – той да не е класна ръководителка да извинява отсъствията, като му предоставим бележка, или е човек в изповедалнята от другата страна на решетката, който слуша и казва 3 пъти "Отче наш", 5 пъти "Аве Мария" и си готов?

Какво още ще поискат те от ГЕРБ, като не дават нищо? Няма как да искаш публично унижение с късане на ризи, обикаляне гол за посмешище из държавата, пък да казваш: "ние сме от правилната страна, ще реформираме тази държава, само ние знаем как е, тези корумпирани да отиват на бунището", категоричен е Стефанов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук