Заразата с COVID-19 в България вече е като голям пожар, който трудно може да бъде загасен за кратко време. Вирусът е станал по-агресивен от пролетта, а студът през зимните месеци спомага за разпространението му, пише Труд бг.


Това са част от заключенията на експертите, които Труд потърси за коментар на графики от числата с дневната статистика по 6 показателя за периода от 15 октомври до 15 ноември т. г.

“Кривите показват драматично увеличение на скоростта на разпространение на вируса, колкото по-силна е огнената стихия, толкова по-трудно става овладяването ѝ.

Увеличава се броят на боледуващите и броят на хоспитализираните, както и броят на хората в интензивните отделения”, заяви д-р Александър Симидчиев, пулмолог, началник отделение по неинвазивна диагностика в Медицинския институт на МВР.

“Положителните случаи нараснаха от 12 процента в средата на октомври до над 40 процента от тестваните.

Виждаме драматично нарастване до степен, че да става все по-безмислено да правим тестове на хората с оплаквания, тъй като в момента не виждаме други инфекции, които да се разпространяват сред населението”, заяви той.

И допълни: “При случаите с респираторна вироза най-вероятно става дума за коронавирусна инфекция и правенето на тест е повече потвърдителна процедура”.

“За мен по-разумен подход сега би бил да тестваме асимптомни рискови групи като служителите на градския транспорт, персонала в супермаркетите, общественото хранене и разбира се - медицинските кадри, защото те разпространяват заболяването, ако са безсимптомни”, заяви още д-р Симидчиев.


Наблюдава се намаляване на хоспитализациите като процент - от 15 процента в средата на октомври, до 7-7,8 процента в средата на ноември, но това изглежда като фалшив плюс, отбеляза пулмологът от МВР-болницата.

“В средата на октомври имаме 1380 хоспитализирани пациенти, а сега са 5353.

Това е повече от трикратно увеличение на хоспитализираните.

Процентът като цяло намалява, но общият брой хоспитализирани нараства главоломно”, каза в допълнение д-р Симидчиев, като допълни, че има увеличение и на хоспитализираните в интензивни отделения.

“Тежестта на хоспитализираните нараства, макар, че са по-малко като процент.

От 67 в средата на октомври, в момента са 288 - повече от три пъти е нараснал броят на хората в интензивните отделения”, отбеляза експертът по белодробни болести.

“Обикновено следя параметър смъртност на 1 млн. души. В средата на октомври беше 16 на 1 млн. души, а в момента е 134 на 1 млн. население.

Това е сериозно увеличаване. И ако трябва да го сравним отново с жертвите от катастрофи, починалите с усложнения от коронавируса са повече от три пъти на годишна база”, даде пример д-р Симидчиев.

“Трябва ефективно да разпределяме болните, които се нуждаят от болнична помощ, и тези, които могат да преминат през домашно лечение. Следя показателя сатурация, защото тази инфекция засяга белия дроб да не приема кислород от околната среда.

Затова е ключово важен този параметър и за пациенти с над 95 процента сатурация аз съм спокоен. Но падне ли под 92 процента, тогава болният трябва да е в болница”, даде пример д-р Симидчиев.

Проф. д-р Нели Корсун, НЦЗПБ: Очакваше се повишаване на случаите

Със застудяването се регистрира огромно повишаване на позитивните случаи на коронавирус. Сезонната активност на коронавирусите е през студените месеци и можем да кажем, че това се очакваше да настъпи.

Казано по друг начин, студът прави коронавируса агресивен. По-лесно се предава, защото хората се намират повече време в затворени помещения и в по-тесен контакт. Ситуацията е подобна на грипните вируси.

Проф. д-р Николай Габровски, УМБАЛСМ “Пирогов”:Продължава ръстът на положителни тестове

Има един успокоителен и два обезпокоителни факта. Успокоителният факт е, че се пречупи кривата на изключителното остро нарастване, което имахме първоначално.

Това показва, че предприетите мерки, макар и не много строги, дават частичен резултат. Двете лоши новини са, че продължава да се покачва процентът на позитивните тестове, което показва, че разпространението е много широко, дифузно.

Второ - обезпокоителен е покачващият се брой на починали хора. Това безспорно е свързано с общото повишение на бройката заболели, но нямаме основание да смятаме, че заболяването протича по-леко.

Напротив! Все повече от заразените са млади и здрави хора, което показва, че не може вече да казваме, че заболяването е по-опасно за възрастните хора. Тези факти трябва да се имат предвид за преценката, какво трябва да се прави по-нататък.

Ако данните продължат да нарастват като проценти и по отношение на смъртност, вероятно сегашните мерки няма да бъдат достатъчни.