Лятната почивка на Българското Черноморие е по-скъпа от тази в турските и гръцките курорти, показва проверка, при която са сравнени цените на хотели в три курорта в Гърция, България и Турция. Така офертата за 4-звезден хотел в Поморие за двама възрастни с дете до 12 години за 6 нощувки на база ол инклузив е 2600 лева, пише "Телеграф".

Цената е за дати в края на юли. За сравнение в турския курорт Анталия при същите условия и период цената е 2530 лева, но в нея са включени и самолетни билети.

Оказва се, че и в гръцките курорти морската ваканция излиза по-евтино, като за четиризвезден хотел на брега на Халкидики на база ол инклузив офертата е 2300 лева. И трите хотела предлагат безплатни чадъри и шезлонги на плажа, но у нас те са до изчерпване на наличните. Така много туристи, които отиват късно на плажа, обикновено се налага да си плащат  за сянка, тъй като няма места, или трябва да се припичат под жаркото слънце, пише още изданието.

По-ранобудните пък излизат в ранни зори, за да запазят шезлонгите с чадъри на първа линия. Това роди и нова професия по нашите ширини, които взимат по 5 лева, за да оставят хавлиите на шезлонгите, като по този начин ги запазват. 

Така, ако в периода преди пандемията лятната почивка у нас беше по-евтина от тази в Гърция, но по-скъпа от Турция, то сега страната ни държи една от най-високите цени спрямо другите две държави. Може би от около 10 години цените в нашите летни курорти са по-високи спрямо тези в Турция, коментира директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов пред "Телеграф".

Досега обаче Гърция държеше по-високи от нашите. За пример Драганов посочи, че пакетите в турските курорти са били средно с 50-100 евро по-евтини от българските. 

Очаква се средното увеличение на нощувките през летния сезон тази година да е 11 на сто. Така, ако цената на двойна стая в хотел миналата година се е продавала за 100 лева, то сега ще е 111 лева. 

От 10 до 35% стигат намаленията, които се предлагат за ранни записвания за лятна ваканция през тази година. С наближаването на топлите месеци съответно и отстъпките се топят. Така, ако запазите до края на февруари, ще се възползвате от 30% отстъпка от цената, а до края на април тя пада до 10%.

Според Драганов в момента най-изгодна ваканция ще имат хората, които са запазили вече хотели в края на миналата година и дори миналото лято. Причината е, че цените, на които са подписали договор, се запазват и за този летен сезон въпреки масовото вдигане на нощувките в хотелите заради скъпия ток. 

С 30%, или с около 400 лева по-евтино ще струва лятната ваканция на Българското Черноморие, ако се направи резервация до края на февруари. Така пакетът за 6-дневна почивка за двама на база ол инклузив в един от курортите на юг от 1800 лева пада на 1400 лева.

Офертата е за дати от 16 до 21 юли. Цената за периода от 22 до края на юли обаче остава без намаление, става ясно от ценоразпис на хотела. За различните курорти намаленията за ранни записвания варират. Например за почивка в Обзор при запазване на настаняване до края на февруари цената е намалена с 35%. Така двойна стая в пика на летния сезон от средата на юли до 15 август е 200 лева на човек, но с намалението пада на 130 лева. 

Ръст на резервациите от чужбина 

Засилен интерес има от Западна Европа за морска почивка у нас, коментира директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Той посочи, че записванията все още са под тези през 2019 година с около 30 на сто, но се отчита завишаване на търсенето за почивка в България.  

Ръст на туристите има и в останалите части на страната, като миналата година се наблюдава значително увеличение. Например над 142 хиляди са реализираните нощувки в община Стара Загора през 2021 година. Това е ръст с близо 50 на сто в сравнение с 2020 година, стана ясно по време на първото за тази година заседание на Консултативния съвет по туризъм към община Стара Загора. Увеличение се наблюдава и в легловия капацитет на настанителната база. През изминалата година той е бил 3537 легла, а през 2020 година - 3374 легла. 

Саудитска Арабия с интерес към Бг туризма

Сериозен бизнес интерес има от страна на Саудитска Арабия за инвестиции в туризма в България. Това заяви Н. Пр. Халил Камал Факих, посланик на Кралство Саудитска Арабия в България. Той добави, че има много добри впечатления от България и вижда голям потенциал в туристическия сектор. Законът за туризма дава право на българския министър на туризма да подпомага дейността по привличане на инвестиции и съдейства за реализиране на проекти за устойчиво и балансирано развитие на туризма на национално, регионално и местно ниво, включително за изграждането и развитието на инфраструктурата, свързана с туризма, бе категоричен министър Проданов.

Посланикът на Саудитска Арабия предложи да се подготви и подпише споразумение за сътрудничество в областта на балнео- и спа туризма между Министерството на туризма на Република България и Министерството на здравеопазването на Кралство Саудитска Арабия.