41-годишният Газменд Бериша, обвинен за участие в организирана престъпна група, създала документи с невярно съдържание и фалшиви парични знаци от днес е с постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража", определена от Варненския окръжен съд.
Бериша бе задържан при акция на ТД "Национална сигурност" и полицията във Варна. При операцията са иззели фалшиви документи за самоличност, за управление на МПС, снимки и заготовки за печати на различни институции. В специален тайник в дома на Газменд са открили и фалшиви евро. Варненска окръжна прокуратура аргументира искането за първоначалния арест и с експлоатираните СРС, които предстои да бъдат изготвени във веществени доказателства.

От съда уточняват, че Бериша е обвиняем по следствено дело, по което се разследват Владимир Великов и Николай Неделчев. Миналата седмица Варненският районен съд ги задържа под стража по обвинение, че изготвят документи с невярно съдържание, а утре ВОС ще разгледа в съдебни заседания жалбите им срещу първоначалния арест.
За да определи най-тежката процесуална мярка за принуда за Газменд Бериша днес Варненският окръжен съд се мотивира със събраните до настоящия момент множество гласни и писмени доказателства, документи и материали, които водят до обоснован извод, че албанецът, който има статут на постоянно пребиваващ у нас е автор на престъпленията, за които се разследва. Престъпната дейност е извършвана в продължителен период от време - от края на юли миналата година до 15 януари тази година. Съставени са множество документи с невярно съдържание, както и фалшиви парични знаци. Пред съда Бериша отрече участие в престъпна група, въпреки че се познавал с Великов. В настоящия момент той работи като финансов брокер и брокер на недвижими имоти, но сред документите, открити в дома му няма такива. Мащабите на престъпната дейност са тези, които обосновават реалната опасност ако е на свобода Бериша да се укрие от наказателно преследване. Предстоят множество процесуално следствени действия и експертизи.
След като определи най-тежката процесуална мярка за принуда ВОС даде възможност на Газменд Бериша да обжалва днешното определение пред Варненския апелативен съд на 25 ноември от 11,00 часа. /БЛИЦ