Единадесетите национални награди за правосъдие бяха връчени на Благотворителен бал на юристите, който има за основна цел набирането на средства за деца с увреждания, а тази година и за инвитро процедури на семейства с репродуктивни проблеми. От благотворителния търг с картини и томболата бяха събрани 20 400 лева, които ще се преведат по дарителските сметки на 6-те деца.

На събитието присъстваха конституционният съдия проф. Атанас Семов, председателят на правната комисия Анна Александрова, председателят на комисията по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта Небие Кабак, председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков, съдията в Общия съд на съда на ЕС Марияна Кънчева, депутати и представители на адвокатските колегии, магистрати, прокурори, нотариуси и юристи.

Заслужили юристи получиха отличия в редица категории - „Адвокат на годината“, „Съдия на годината“, „Млад юрист“, „Нотариус на годината“, „Прокурор на годината“, „Медиатор на годината“, „Дело на годината“, „Кантора“, „Синдик“, „Правосъдие зад граница“, както и „Съдия по вписванията“.

„Гран при за цялостен принос в правосъдието" получи доц. д-р Юлия Захариева, специалист в областта на европейското и международното право в България. Тя създава изцяло новата за България дисциплина „Правото на Европейския съюз“ в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Носители на "Гран при" през годините са били Еньо Комитов, професорите Александър Янков, Васил Мръчков, Огнян Герджиков, Красимира Средкова, конституционните съдии Константин Пенчев, Атанас Семов и други. 

По време на събитието беше излъчен специален поздравителен адрес от Европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Тя е наградена с приза „Европейско правосъдие“ от юридическата общност в България.

Кьовеши посочи, че наградата е признание за нейната работата и на колегите ѝ в Европейската прокуратура. Европейският главен прокурор добави, че трябва законът да важи за всички.

Наградата бе поднесена от съдия Марияна Кънчева и доайенът в правото и съосновател на Националните правосъдни награди адв. Владимир Дончев, а я прие председателят на ВАС Георги Чолаков, който обеща лично да й я занесе до Люксембург.

С приза „Адвокат на годината“ бе отличен Григор Вълков, статуетката Темида му бе поднесена от миналогодишния победител Георги Баев. На сцената да получат своите плакети излязоха и част от номинираните - Георги Денборов, Гергана Върбанова и Сузана Алекова. 

Народният представител и член на Комисията за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество Димо Дренчев връчи статуетката Темида на Радост Бошнакова за Прокурор за 2023 година. Останалите номинирани бяха - Елица Калпачка от РП Благоевград, Димитър Костов от РП Пловдив, Робертино Тодоров от РП Плевен и Ивайло Петров от Софийска градска прокуратура.

Председателят на правната комисия Анна Александрова връчи наградата в категорията „Съдия на годината“ Марио Димитров от ВАС. Номинирани бяха Маргарита Алексиева от РС Дупница и Иван Бекяров от РС Пловдив.

В категорията „Кантора на годината“ призът получу Адвокатска кантора „Марковски“, на сцената да вземе статуетката излезе Димитър Марковски, като тя му бе връчена от победителя за 2022 година Менко Менков.

„Нотариус на годината“ стана Нели Лукова, а на първо място в категорията „Медиатор на годината“ бе отличена Милена Гунчева.

В категория „Млад юрист“ наградата получи Борис Лазаров от кантората „Пенков, Марков и партньори“.

Наградата за „Синдик на годината“ взе Мариела Павлова, член на УС и главен секретар в Асоциация на жените адвокати.

В категорията „Съдия по вписванията“ приза получи Ива Минкова.

Наградата за „Правосъдие зад граница“ отиде при Анна Попова.

Делото „Милен Цветков“ - адвокати по делото Менко Менков и съдружници е победител в категорията „Дело на годината“. Наградата на адвокат Менков бе поднесена от адвокат Мария Петрова – победител в категорията за 2022 година. Той спечели в конкуренция с делото „Уан Койн и екстрадицията на Ирина Делкинска в САЩ“ – адв. Николай Петров; Делото „КЗЛД срещу НАП“; Делото „Христо Иванов срещу Ченалова“; Делото „Милена Славова срещу ЛГБТ общността“ – адв. Мария Янева; Делото „Орлин Владимиров“ – адв. Иво Найденов.

По време на събитието бяха връчени и специални награди. Д-р Орлин Колев, преподавател по конституционно право в СУ „Св. Климент Охридски“, член на Комисията за защита от дискриминация получи наградата за „Юрист в медиите“.

Д-р Гергана Върбанова взе наградата за „Електронно правосъдие“.

Доц. д-р Гергана Йорданова бе удостоена с приз „Наука в правото“. Адвокатска колегия – Благоевград, избрана от Висшия адвокатски съвет, взе награда за адвокатска колегия на годината.

Организатори на форума са Балканската медийна асоциация, с подкрепата на Международният адвокатски съюз, адвокатските колегии от цялата страна, Камарата на нотариусите, Българска съдийска асоциация, прокуратурата, Професионалната асоциация на медиаторите, Асоциация на жените адвокати, Асоциация на синдиците в България.

Водеща на церемонията бе лицето на БНР и водеща на предаването Законът и Темида Анелия Торошанова.

За доброто настроение на гостите се погрижиха изпълнителите Цвети Радойчева и Красимир Недялков, а 7-годишната Рая Щърбанова от музикалното училище „Любомир Пипков“ откри събитието с акапелно изпълнение на народната песен „Я, скокнете да скокнем“.

Художниците, които дадоха картини за благотворителния търг също бяха в залата – Николай Янакиев, Кирил Божков, акад. Георги Чернев, Танер Мерт, Елеонора Бакалова, Цанко Христов, Милена Гунчева, Иван Яхнаджиев и неговиите ученици, които рисуваха на място.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук