Пандемията от коронавирус подлага на изпитание обществото ни. Строгите мерки са необходими, за да се гарантира най-висшата ценност – здравето и живота на българските граждани. Това се посочва в официална позиция на президента Румен Радев. 

От тяхната адекватност, законосъобразност и начин на приемане и прилагане зависи не само ефективното преодоляването на кризата, а и развитието ни като демократична и просперираща държава, смята държавният глава.

Борисов с подробности за извънредното положение в условията на бактериологична война ВИДЕО

Според него, ограничаването на права трябва да е ясно мотивирано и пропорционално на заплахата и да изключва управленско своеволие.

"Редом със строгите ограничения е необходим и пакет от икономически и социални мерки. Без тях здравната криза бързо ще прерасне в икономическа и ще засегне най-силно социално слабите и малкия и среден бизнес, осигуряващ работа на огромна част от българите", пише още в позицията на президента. 

Здравният министър въведе извънредни противоепидемични мерки Затварят учебните заведения, детските градини и заведенията в цял

"Вярвам, че българските граждани ще проявят разум и самодисциплина в тази критична ситуация и няма да се поддадат на паниката. От тяхната гражданска отговорност зависи бързото справяне с проблема.

Нека всички подкрепим нашите лекари и медицински работници в тяхната нелека и отговорна обществена мисия", призовава в заключение държавният глава. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ