За вирус, който познаваме от два месеца, няма как да имаме набор от знания, който да даде отговор на това колко време ще продължи той. Това е 3 коронавирус, с който се сблъсква човечеството. В началото сме на сериозен епидемичен подем.

Това, което направихме днес, е с цел да намалим разпространението. Два и половина или три месеца - толкова трябва да е развитието на коронавируса. Пикът ще зависи от това какви мерки взимаме", заяви главният държавен здравен инспектор - доц. д-р, д.м. Ангел Кунчев, след като стана ясно, че парламентът гласува с пълно единодушие въвеждането на извънредно положение в България.

"Мерките за справяне със заразата са в ръцете на самите хора", допълни той.

"Напълно е нормално желанието на премиера Бойко Борисов да търси тотален политически консенсус", каза пък вицепремиерът Томислав Дончев. Думите му бяха по повод предложението на министър-председателя към Корнелия Нинова и останалите парламентарни групи. БЛИЦ припомня, че Борисов им предложи да излъчат експерти, които да направят национален щаб, който да овладее икономическите последици от извънредното положение.

"Ако няма неизбежност, аз бих препоръчал всеки да ограничи пътуванията си. А пътуванията до рисковите държави ще бъдат ограничени принудително", допълни още Дончев.

"Необходими са ни драстични мерки. Да, те имат своята цена, но според специалистите това е единственият шанс, ако не да спрем, то поне да ограничим разпространението на коронавируса", каза вицепремиерът.

"Извънредните ситуации изискват извънредни мерки. Така се прави в целия свят", заяви пък ген. Венцислав Мутафчийски.

БЛИЦ припомня, че преди мерките, които ще важат в срок от един месец, шефът на ВМА разкри защо това трябва да се случи.

"МВР ще следи за спазване на мерките, които са предложение от Националния щаб. Ние разчитахме на самосъзнанието на всеки, който е под карантина и е опасен за себе си и останалите, но се оказа, че не всички имат такова самосъзнание. Това налага и въвеждането на санкции при неспазване на карантината", поясни пък силовият министър Младен Маринов.
 


"Не мислете, че ще разчитаме само на някакви силови мерки за налагане на спазването на карантината", допълни д-р Кунчев.

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!


Видео: Нова телевизия