Бившият шеф на „Пирогов” проф. Асен Балтов предизвика дискусия в мрежата с мистериозен пост във Фейсбук.

„Пирогов не заспивай!”, пише медикът в коментар към материал, посветен на най-новата болница, чийто строеж се очаква да започне съвсем скоро в Казичене.

Начало на зелената вълна за построяване на лечебното заведение в покрайнините на столицата вече даде здравната каса. Тя ще може да осигури бюджет за болницата от 2024 г., се казва в официално писмо на управителя й проф. Петко Салчев до зам. здравия министър д-р Тома Томов.

Не се знае какво точно има предвид проф. Балтов с думите си „Пирогов не заспивай!”. Най-вероятно обаче има връзка със скандала, заради който той бе отстранен от директорския пост.

 

„Мисля, че в София вече има премного болници, лекари и легла- повече от тези в цяла Холандия и Белгия. Питам се обаче къде ще се лекуват гражданите в градовете, където недалновидно бяха закрити болниците като тази в гр. Елена и други градове.

Питам се когато падне зима и проходите бъдат затрупани, как спешно болните от тези градове ще достигнат до болнично лечение на разстояние около 40-60км..

Стига с тежи строежи на болници там, където вече ги има - само и само да бъдат задоволени частни интереси. И щом ще е частна болница, защо не работи без договор с НЗОК, да видим тогава дали въобще ще я построят. Не може НЗОК И проф. Петко Салчев да осигуряват ресурс, при условие, че много от държавните болници и сега работят на лимитиран бюджет", пише медикът Bonio Bonev.

"А ще има ли персонал който да обслужва тези пациенти? И защо в Казичене? Като,че ли нарочно атакуваха Пирогов ? Истината рано или късно ще излезе, тя е като водата намира си пролука и ще се разбере на кого пречеше Пирогов, че и вие Проф.Балтов", коментира Vanesa Todorova.

"Защо е необходимо?", пита пък Natalie Petrova.