Бившият шеф на "Пирогов" проф. Асен Балтов обяви в социалните мрежи, че след 2 години най-сетне истината е възтържествувала. Става въпрос за решение на ВАС по отношение на твърденията на бившия здравен министър Стойчо Кацаров, че в болницата са лекувани фалшиво 800 пациенти. Ето какво написа проф. Балтов в личния си фейсбук профил:

Истината възтържествува винаги , макар и след 2 години!!!

Днес ВАС постанови окончателно решение№ 4203/20.04.2023г , с което оставя в сила първоинстанционното решение № 6830/15.11.2022г на АС –София. Това на практика означава, че Актът на НЗОК от проверката на Пирогов за „800 фалшиво“ хоспитализирани пациенти беше обявен за незаконосъобразен, т.е. няма източване на Касата от лекарите в Пирогов.

Има, обаче реално проведено лечение на 688 пациенти с постковид синдром. Има професионализъм, морал и изпълнена Хипократова клетва на лекарите в Пирогов. Внимателният прочит на съдебното решение, обаче категорично говори и за няколко други факта, които съм длъжен да споделя:

1.НЗОК за съжаление, не е обективна и независима обществена институция, която е призвана да работи в интерес на здравноосигурените български граждани, а е политически инструмент в ръцете на управляващите за репресии и саморазправа с неудобните на деня.

2.Министър Кацаров професионално и морално катастрофира в този казус. Той публично твърдеше, че има източване на Касата чрез 800 фалшиви хоспитализации на пациенти в Пирогов и това е доказано по безспорен начин в проверката на Здравната Каса, за което аз бях уволнен.

Г-н Кацаров, след това съдебно решение, надявам се за в бъдеще вече да правите разлика между спорни констатации в междинен доклад на Касата и безспорни факти и доказателства, доказани по съответен ред в нормативно производство.

Професионализмът изисква знание! А по отношение на морала, ако е Ви е останал мисля, че императивно дължите публично извинение на „пироговци“ , за унижението на което ги подложихте и клеветите, които казахте по техен адрес.

Вие си позволихте да нанесете тежка репутационна щета на Институцията „Пирогов“, която беше двадесет и четири часа на първа линия в тежък за цялото общество момент на световна Ковид пандемия. Такова поведение според мен е непочтено, неморално, и срамно за министър на здравеопазването!

3. Българските институции и техните титуляри по закон са призвани да спазват законите и Конституцията на Република България. Когато те бъдат грубо и безцеремонно нарушавани, българските граждани трябва да имат нетърпимост към подобни прояви и личности. Иначе сме обречени да ни управляват некомпетентни и самозабравили се шарлатани за които ценности, като законност, справедливост, дълг и морал са прости фрази изпразнени от смисъл и съдържание.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук