Заслужава си през лятото да консервираме някои типично нашенски видове плодове и зеленчуци. Това каза проф. д-р Донка Байкова, специалист по хранене и диететика и ръководител на катедра „Превантивна медицина” във Факултета по Обществено здраве на Медицински университет – София, пред "Фокус".
По думите ѝ всеки способ за консервация е със съответен риск от загуба на витамини. Витамин С се губи около 30-40%, но все пак остава достатъчно количество, което ще засили организма през зимата, обясни специалистът. 

Проф. Байкова обясни, че при някои от процесите на термична обработка, при доматите например група антиоксиданти - ликопените – стават още по-полезни и усвояеми от човешкия организъм.

„Това са над 500 биологично активни субстанции, които предпазват съвременния човек и намаляват риска от реакциите на стреса, намаляват риска от онкологични заболявания и сърдечно съдови инциденти. Макар и да загубим малко витамин С, печелим други полезни вещества”, добави проф. Донка Байкова.