Коронавирусът е РНК вирус, който силно мутира. Всяка година би следвало да излизат нови ваксини. Бидейки в контакт с нашето тяло, се образуват огромен брой антитела. Когато имаме нов вариант, той се променя антигенно и това се случва с много малка част от него, където се намират 90% от вирус-неутрализиращите антитела. Това каза хематологът проф. Чавдар Ботев, цитиран от Bulgaria ON AIR.

„Всички преболедували и ваксинирани повторно се заразяват с него. Подвариантите BA.4 и BA.5 вече циркулират у нас. Не трябва да даваме антибиотик и при децата много внимателно да се взима парацетамол. Най-много увреждания на черния дроб в света стават с парацетамол. Няма смисъл да го взимаш 5 дни, ако нямаш температура. Има група лекарства, които дават фантастични резултати. Те бяха в основата на индийски лекар, който беше в Южна Африка със 7 хил. пациенти и нито един починал", каза още проф. Ботев.

„Само 6% от болните имат нужда от антибиотик. Неправилно даден, той увеличава с 40% смъртността, каза специалистът и добави, че най-важното е да няма паника. Омикрон е най-коварният вариант. Протичайки по-леко, хората не му обръщат внимание и се получават доста пациенти с тромбози и увреждане на съдовете. Увредата на съдовете трябва да се възстанови и затова трябва да се дават поне антитромботични лекарства. Появяват се след 4-5 месеца, може и след година. Уврежданията на мозъка и бъбреците са доста сериозни", коментира проф. Ботев.

"Най-вероятно всяка година ще се ваксинираме за коронавирус. Вероятно ще излязат комбинирани ваксини за грип и коронавирус, но те трябва да бъдат не толкова общи, а специфични. Ваксиниран съм, преболедувах Омикрон и бих изчакал новата ваксина, защото знам, че този имунитет ме пази. Преминах Омикрон с кашлица, с лекарства доста бързо го овладях. Цялото население минава през тази болест", заяви проф. Ботев.

"Задължително ще се появи нов вариант. В близките един-два месеца ще има завишени стойности", прогнозира хематологът и добави, че трябва да се появят тестове специално за Омикрон, защото сегашните невинаги хващат вариантите и подвариантите.