На война като на война, в сегашната ситуация не може да има "чиста от COVID болница". Това заяви проф. Генчо Начев, ръководител на болница "Света Екатерина", коментирайки ситуацията с К-19 у нас. 

Легла трябва да има за такива болни по специалността дори на специализираните лечебни заведения, каза още Начев.

Според него, има оптимистична и песимистична прогноза за развитието на пандемията от коронавирус у нас. Оптимистичната е да се върнем на нивата от септември. Най-страшното е ако стигнем развитието на болестта в Чехия - по 600 заболели на 100 000. "Трябваше да има по-рано рестрикции, мисля, че закъсняха", заяви Начев.

От 6 ноември, 13:00 часа, трябва да има мобилни пунктове за тестване за COVID-19 пред болниците, каза също директорът на болница "Света Екатерина" в София проф. Генчо Начев.

По думите му, става въпрос за изискване по заповед на здравния министър. В тези пунктове, за които настоя премиерът Бойко Борисов вчера, ще се правят антигенни тестове.

Това са по-бързи тестове от PCR - за 10-15 минути има около 96% сигурност в диагностицирането на новия коронавирус.

Идеята е още там, в пунктовете, да има сигурна диагноза и съвет какво да се прави - кой как да се лекува. На война като на война, предупреди Начев и добави, че в сегашната ситуация не може да има "чиста от COVID болница".