Младите жени от 25 до 38-годишна възраст са най-антиваксърски настроени срещу коронавируса. Това е групата, която най-много обича да си слага филъри или силикон, който обикновено на 3 или 5 години трябва да се сменя, а не искат 100 милиграма ваксина.

Тези неща имат многократно повече странични ефекти. Това мнение изрази в предаването „Европа сутрин“ председателят на Българската асоциация на микробиолозите проф. Тодор Кантарджиев.

Бившият шеф на Националния център за заразни и паразитни болести каза още, че здравните власти трябва да започнат да поставянето на трета доза от ваксините срещу коронавируса на хората над 65-годишна възраст или на тези с автоимунни заболявания.

Според микробиолога реимунизацията на възрастните хора може да бъде и с по-малка доза, но това трябва да бъде предложено от Комисията за надзор на имунопрофилактиката.

Той добави още, че трета игла с различна марка на ваксината от тази, която сме си поставили преди, дава не по-лош имунитет от поставянето на същата, която сме използвали преди.

Проф. Кантарджиев препоръча поставянето и на грипна ваксина преди зимния сезон, тъй като се очаква сериозна грипна вълна.

Той акцентира върху това, че и грипната и COVID ваксината могат да се поставят в една и съща седмица, като не си пречат една на друга.