Проф. Тодор Кантарджиев коментира смъртта на 5-годишното дете, потресла София. Оказва се, че това не е точно менингит.

"За жалост се развива бърза инфекция при детето. Не обсъждам колегите какво са правили, защото не знам случая и не обичам да критикарствам, когато не знам за какво става дума. В последните часове детето е направило обрив по кожата. Това е характерно само за инфекция причинена от менингокок, която е системна инфекция, засяга всички органи и протича в рамките на часове", заяви той в сутрешния блок на БНТ.

Заплете се мистерия със смъртта на 5-г. дете от София ВИДЕО

"Има черни петна по кожата, които са от запушените кръвоносни съдове от менингококите. Стресиращо и лошо е за родителите, но става много рядко. Тази година това е вторият такъв случай. Миналата година е имало два случая. Обикновено годишно има 4-5 такива случаи. Последните години е по-малък броят заради мерките, маските и хигиената", каза проф. Кантарджиев.

"Говорим за менингококова инфекция. Менингококите са по гърлата на тийнейджърите и заразяват малките братчета и сестрички. Възникне ли в клас такъв случай, трябва да се тестват всички деца и за тези, които имат носители на менингококи, се предприема профилактика 2 дни с антибиотик", добави той и уточни, че през 2006 г. младеж от Математическата гимназия е починал от същото. 

Проф. Кантарджиев уточни, че менгингококът е много чувствителен на антибиотици и умира на стайна температура

Той коментира и COVID мутацията Омикрон: "За един месец в провинциите до Йоханесбург, където през октомври 75 процента е бил Делта вариантът, то ноември месец вече 80% са Омикрон. Щамът измества Делта-та и то много по-бързо. За него се знае, че по-лесно се разпространява и има силен вирусен товар". 

Експертът призова млади, здрави хора да не бързат с третата ваксина. "Нея трябваше да си я направим хората със слаб имунитет или автоимунни заболявания", каза още той.